Konkurences padome atļauj «Latraps» iegūt izšķirošu ietekmi «Latvijas Pienā»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Konkurences padome (KP) atļāvusi lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajai sabiedrībai «Latraps» iegūt izšķirošu ietekmi piena pārstrādes uzņēmuma «Latvijas Piens» kapitālā, pavēstīja KP komunikācijas speciāliste Paula Vilsone.

Viņa norādīja, ka, izvērtējot apvienošanos, KP secināja, ka darījuma rezultātā konkurencei netiks nodarīts kaitējums.

«»Latraps» galvenie darbības veidi ir graudu vairumtirdzniecība, savukārt «Latvijas Piens» nodarbojas ar piena pārstrādi un siera ražošanu. Tā kā neviens no apvienošanās dalībniekiem nedarbojas vienā konkrētā vai ar to vertikāli saistītā tirgū, KP uzņēmumu apvienošanas gadījumā nesaskata iespējamus draudus konkurencei,» sacīja Vilsone.

Viņa piebilda, ka apvienošanās rezultātā būtiski nemainīsies tirgus struktūra, nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis nevienā no ietekmētajiem tirgiem.

Darījuma ietvaros šogad martā «Latraps» palielināja līdzdalību «Latvijas Piena» kapitālā līdz 73,286%, tādējādi atbilstoši «Latvijas Piena» statūtiem iegūstot negatīvu vienpersonisku kontroli, proti, atbilstoši statūtiem balsstiesību vienkārša vairākuma iegūšana nepiešķir «Latraps» pilnvaras vienpersoniski pieņemt stratēģiskus lēmumus, tajā pašā laikā rada situāciju, kad uzņēmumam ir tiesības jebkurus lēmumus bloķēt.

«Konkurences likuma izpratnē arī vienpersoniska negatīva kontrole uzskatāma par izšķirošas ietekmes iegūšanu, tādējādi tā ir paziņojama konkurences iestādei,» piebilda Vilsone.

Viņa arī atzīmēja, lai palielinātu līdzdalību līdz 79,72% un tādējādi iegūtu pozitīvu vienpersonisku izšķirošu ietekmi, «Latraps» darījuma ietvaros plānojis palielināt «Latvijas Piena» pamatkapitālu.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka šogad 30.martā «Latraps» iegādājās kooperatīvam «Trikāta» piederošās «Latvijas Piena» 53,66% kapitāldaļas, kļūstot par «Latvijas Piena» vairākuma akcionāru ar 73,286% kapitāldaļām. Vienlaikus piensaimnieku kooperatīvam «Dzēse» joprojām pieder 20,84% «Latvijas Piena» kapitāldaļu, bet Vidzemes graudkopības kooperatīvam «VAKS» - 5,87% kapitāldaļu.

«Latvijas Piens» ir 100% Latvijas lauksaimniekiem piederošs uzņēmums, kas darbu sāka 2012.gada nogalē. No 2014.gada uzņēmums fokusējies un attīstījis siera ražošanu.

Savukārt 2000.gadā dibinātais «Latraps» ir lielākais graudu un rapšu audzētāju kooperatīvs Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu