Savrupmāju tirgū otrajā ceturksnī aktivitāte augusi par 16%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rebeka Žeire / LETA

Savrupmāju tirgū 2016.gada otrajā ceturksnī bija vērojams nozīmīgs aktivitātes pieaugums par 16%, bet kopējā darījumu summa pieauga par 22%, sasniedzot pēdējo 2,5 gadu maksimumu - 9,7 miljonus eiro ceturksnī, teikts nekustamo īpašumu kompānijas «Latio» mājokļu tirgus pārskatā.

Vidēji mēnesī Latvijā notiek 26 darījumi ar savrupmājām par kopējo summu vairāk nekā trīs miljoni eiro.

Pirmā pusgada savrupmāju tirgus aktivitāte pēdējo trīs gadu laikā ir saglabājusies diezgan konstanta ar gandrīz 150 darījumiem pusgadā, taču kopējā darījuma summa 2016.gada pirmajā pusē pieauga par 37%, salīdzinot ar 2015.gadu, un par 10%, salīdzinot ar 2014.gada pirmo pusgadu.

Kā tika prognozēts, pēc augstas aktivitātes tirgū martā tā nedaudz nokritās ilgtspējīgā līmenī ar apmēram 27 darījumiem mēnesī, informē «Latio».

Pārskatā teikts, ka

pircēji ļoti racionāli izvērtē iespējas un izmaksas jau gatavas mājas vai privātās apbūves zemesgabala iegādei ar mērķi pašiem būvēt māju.

Lielā mērā izvēle ir atkarīga no pircēja motivācijas ieguldīt savu laiku, darbu un enerģiju, pārraugot un koordinējot mājas būvniecību, vai tomēr iegādāties jau dzīvošanai gatavu ēku.

Privātās apbūves zemes tirgū otrajā ceturksnī bija vērojams aktivitātes samazinājums par 11%, bet darījumu kopējā summa samazinājās par 5,5%.

Salīdzinot 2016.gada pirmā pusgada rādītājus ar 2015.gadu, būtiskas izmaiņas nav novērojamas, tirgus aktivitāte ir saglabājusies bez izmaiņām, bet, salīdzinot ar 2014.gada pirmo pusgadu, aktivitāte ir kritusies par ceturto daļu.

«Latio» skaidro, ka, lai arī

aktivitātes ziņā pusgadu griezumā pēdējo trīs gadu laikā ir redzama Imigrācijas likuma izmaiņu ietekme,

tomēr Zemesgrāmatā reģistrētās darījumu kopējās summas ziņā pēdējo trīs gadu pirmie seši mēneši ir bijuši ļoti līdzīgi.

Šajā laikā gandrīz divreiz ir samazinājies darījumu skaits ar privātās apbūves zemesgabaliem par cenu līdz 15 eiro par kvadrātmetru, savukārt ar dārgākiem zemesgabaliem, kuru cena ir virs 45 eiro par kvadrātmetru, aktivitāte ir gandrīz divkāršojusies.

«Latio» norāda, ka 2016.gada otrajā ceturksnī būtiski, par 40%, samazinājās darījumu skaits ar lētākiem zemesgabaliem ar cenu līdz 15 eiro par kvadrātmetru, bet lielākais pieaugums novērojams ar zemesgabaliem ar kvadrātmetra cenu no 30 līdz 45 eiro - par 38%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu