Nākamnedēļ «Altum» varētu apstiprināt pirmo pieteikumu daudzdzīvokļu mājas renovācijai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nākamnedēļ AS «Attīstības finanšu institūcija «Altum«» («Altum») varētu apstiprināt pirmo pieteikumu daudzdzīvokļu mājas renovācijai, šodien, parakstot līgumu par sadarbību daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes projektu finansēšanu starp «Altum» un banku «Citadele», sacīja «Altum» valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

«Citadele» ir pirmā komercbanka, kas pēc līguma parakstīšanas sāks līdzfinansējuma piešķiršanu jaunajā programmā, bet Bērziņš sacīja, ka jau tuvākajā laikā programmai pievienosies arī citas lielākās Latvijas komercbankas.

Bērziņš informēja, ka jau patlaban «Altum» sākotnējai izvērtēšanai ir iesniegta vairāku desmitu māju projektu tehniskā dokumentācija un, visticamāk, jau nākamnedēļ tiks parakstīts arī pirmais projekta finansēšanas līgums.

Atbalstam daudzdzīvokļu ēku renovācijai laika periodā līdz 2023.gadam būs pieejami 166 miljoni eiro no Eiropas Savienības struktūrfondiem. Programmā plānots atbalstīt aptuveni 1030 ēku atjaunošanu. Tā būs iespēja gandrīz 13 500 ģimenēm sasniegt būtisku enerģijas ietaupījumu.

Bērziņš piebilda, ka kopā ar privāto finansējumu programmai plānots piesaistīt 301 miljonu eiro.

Bankas «Citadele» valdes locekle Santa Purgaile uzsvēra, ka šajā programmā atšķirībā no iepriekšējās 50% no nepieciešamā finansējuma piešķir valsts un šī nauda klienta kontā ienāk uzreiz pēc līguma parakstīšanas, nevis pēc renovācijas projekta pabeigšanas, visu dokumentu iesniegšanas un to pārbaudes.

«Tas nozīmē, ka namsaimnieks ar piesaistīto būvnieku var sākt renovāciju uzreiz pēc kredīta piešķiršanas. Kredīta saņemšanai nav nepieciešama ne dzīvokļu ieķīlāšana, ne īpašnieku personīgais galvojums. Šādu bankas līdzfinansējumu piedāvāsim ar termiņu līdz 15 gadiem,» stāstīja Purgaile.

Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmas pirmais posms sākās aprīlī, kad «Altum» sāka iedzīvotāju konsultēšanu par programmas nosacījumiem un dokumentācijas sagatavošanu. Līdz ar «Altum» un «Citadeles» līguma parakstīšanu projektu īstenotājiem būs iespēja piesaistīt bankas finansējumu un saņemt valsts atbalsta grantu, kas ir līdz 50% no energoefektivitātes veicināšanas darbu attiecināmajām izmaksām.

Atbalstu varēs saņemt, ja projekts nodrošinās, ka 20 gadu laikā ieguvums no energoefektivitātes pasākumiem konkrētajā ēkā būs lielāks par šo pasākumu izmaksām. Citi nosacījumi atbalsta saņemšanai paredz, ka vienam dzīvokļa īpašniekam pieder ne vairāk kā 20% no kopējā dzīvokļu īpašumu skaita vai 20% domājamo daļu no kopīpašuma, ja daudzdzīvokļu mājas nedzīvojamo telpu platība nepārsniedz 25% no daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas kopējās platības un ja mājai plānotais siltumenerģijas patēriņš apkurei pēc energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu īstenošanas nepārsniedz 90 kilovatstundas par kvadrātmetru gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu