EM: Apstrādes rūpniecībā arī šā gada pēdējos mēnešos gaidāma izaugsme

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vladimir Smirnov / ITAR-TASS

Apstrādes rūpniecībā arī šā gada pēdējos mēnešos gaidāma izaugsme, prognozēja Ekonomikas ministrijas (EM) Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vecākais eksperts Edmunds Gergelevičs.

«Arī 2016.gada pēdējos mēnešos EM prognozē apstrādes rūpniecības izlaides pieaugumu. Izaugsmes tempus lielā mērā ietekmēs ārējie faktori - Eiropas Savienības valstu izaugsme un ekonomiskā situācija NVS valstīs,» sacīja Gergelevičs.

Viņš norādīja, ka atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apmēri šogad septembrī bija par 5,6% lielāki nekā pirms gada, pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem. Savukārt kopumā gada deviņos mēnešos ražošanas apmēri par 4% pārsniedza pagājušā gada rādītāju.

Līdzīgi kā augustā, arī septembrī salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi pieauga abu lielāko rūpniecības nozaru - kokrūpniecības un pārtikas rūpniecības ražošanas apmēri: attiecīgi par 7,8% un 4%. Kokrūpniecība šogad attīstās stabili, turpretī pārtikas rūpniecības apjomi mēnešu dalījumā ir bijuši svārstīgi.

Būtiska izaugsme turpinājās arī lielākajās strauji augošajās ražošanas nozarēs - datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošana (+3,9%) un iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošana (+10,5%). Tāpat septembrī pieaugumi bija vērojami gatavo metālizstrādājumu ražošanā (+12,3%), nemetālisko minerālu ražošanā (+11,1%), dzērienu ražošanā (+18,8%), transportlīdzekļu ražošanā (+17,1%), mēbeļu ražošanā (+15,4%), poligrāfijā (+5%) un elektrisko iekārtu ražošanā (+3%).

Savukārt samazinājums šā gada septembrī salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri bija ķīmisko vielu un produktu ražošanā (-12,5%), papīra izstrādājumu ražošanā (-2,7%) un apģērbu ražošanā (-0,6%).

Jau vēstīts, ka Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide šogad deviņos mēnešos, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās palielinājusies par 3,1% salīdzinājumā ar 2015.gada attiecīgo periodu. Tostarp apstrādes rūpniecībā kāpums bijis par 3,6%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu