«Latnet» un «Stream Networks» pēc Ziemassvētkiem palaidīs bezmaksas lietu interneta tīklu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumi «Latnet Serviss» un «Stream Networks», kas darbojas zem apvienotā zīmola «OneIT», noslēguši lietu internetam piemērotā mazjaudas plaša apgabala tīkla jeb «Low Power Wide Area Network» (LPWAN) testēšanu, un jau pēc Ziemassvētkiem paredzami pirmie komerciālie pieslēgumi, informē uzņēmumu pārstāvji.

Kā skaidro uzņēmumā, «OneIT» piedāvātajā risinājumā lietu interneta ierīcēm - visdažādākajās nozarēs lietotajiem mēraparātiem - tiek pievienots radio čips, kas bez interneta savienojuma ar radioviļņu palīdzību pa LPWAN nosūta informāciju bāzes stacijai, kas, savukārt, ar interneta palīdzību pa vadu vai bezvadu datu savienojumu nodod informāciju tālākai apkopošanai un nodošanai pakalpojuma saņēmējam.

LPWAN priekšrocības ir tādas, ka šī tehnoloģija ir daudz vienkāršāka un lētāka, nekā vadu, 4G vai citi klasiskie savienojumi. Tāpat viena bāzes stacija spēj nosegt 15 kilometru rādiusā plašu teritoriju, ļaujot ar dažām stacijām aptvert visu pilsētu un nodrošinot labāku pārklājumu, kā ar WiFi, «Bluetooth», 2G, 3G, 4G vai citām tehnoloģijām. Ņemot vērā, ka tiek izmantots radioviļņu savienojums ar zemu frekvenci, to praktiski neietekmē dažādi vidē sastopamie šķēršļi. Vēl kāda priekšrocība - tīklā esošās ierīces ir ar minimālu baterijas patēriņu, līdz ar to reiz uzstādītas, tās var autonomi darboties līdz pat desmit gadiem, neradot klientam papildus izmaksas.

Viedās tehnoloģijas pašlaik integrētas tādās jomās kā vides monitorings, objektu drošības nodrošināšana, ierīču mērījumu veikšana un datu nolasīšana, objektu pārvietošanas un stāvokļa izmaiņu izsekošana. Lietu interneta tīkla izmantošana nodrošina efektīvākus risinājumus komunālo pakalpojumu sniedzējiem, lauksamniecības uzņēmumiem, pašvaldību uzņēmumiem u.c., kas ikdienā operē ar lielu mērījumu un datu apjomu.

Pašvaldību līmenī jaunās paaudzes tīkls īpaši vienkāršā veidā ļauj mērīt ūdens un gaisa kvalitāti.

Uzņēmumā norāda, ka sākotnēji tīkls būs pieejams Rīgā un lielākajās Latvijas pilsētās, bet ņemot vērā tīkla uzbūves specifiku, to pēc pieprasījuma var ātri izvērst jebkurā vietā Latvijā.

«Lietu interneta vajadzībām izbūvētā infrastruktūra ar minimālo datu apjomu padara objektu un ierīču pārvaldību efektīvāku izmaksu un resursu ziņā. Ņemot vērā esošo «Latnet» un «Stream Networks» tīkla pārklājumu, jaunā lietu interneta tīkla tehnoloģiskās īpašības, un pasaulē populāro koncepciju, paša lietu interneta tīkla izmantošanu esam spējuši padarīt par bezmaksas pakalpojumu,» skaidro uzņēmumu valdes priekšsēdētājs Edgars Ricevs, paužot cerību, ka tas paātrinās šī virziena attīstību Latvijā, ko līdz šim kavēja dārgā pakalpojuma izmantošanas maksa.

«Lietu interneta tīklu apzināti padarām par bezmaksas arī tāpēc, lai veicinātu ātrāku Latvijas valsts nostiprināšanos pasaules vadošās viedvalsts statusā, kā arī, lai veicinātu Latvijas «start-up» uzņēmumu dziļāku iesaistīšanos viedo datu apstrādes un analīzes aplikāciju izstrādē,» piebilda Ricevs, aicinot visiem interesentiem sazināties ar uzņēmumu un atrast savu veidu, kā milzīgo datu un tajos paslēpto iespēju klāstu pārvērst pelnošā biznesā, kas būtu saistošs arī ārpus valsts robežām.

SIA «Latnet Serviss» un SIA «Stream Networks» klientiem pieejams viens no ģeogrāfiskās pieejamības ziņā lielākajiem elektronisko sakaru tīkliem Latvijā ar savu datu centru infrastruktūru, piedāvājot korporatīvajiem klientiem Latvijā un citās valstīs virkni pakalpojumu, tai skaitā fiksēto datu un balss pārraides, interneta piekļuves, datu centru un citus IT pakalpojumus. Uzņēmumu klientu vidū ir vairāk kā 2000 korporatīvo klientu.

SIA «Stream Networks» pērn apgrozīja 3,741 miljonu eiro, bet nopelnīja 193 621 eiro. 50,84% uzņēmuma kapitāldaļu pieder Ricevam, bet atlikušie 49,16% - Igaunijā reģistrētajam «StreamNet».

SIA «Latnet Serviss» pilnībā pieder «Stream Networks», un pērn apgrozīja 2,066 miljonus eiro, bet nopelnīja 243 227 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu