Ekonomikas ministrija: Šogad Latvijā darba samaksa augs līdzīgi kā iepriekšējos gados

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šogad Latvijā darba samaksa augs līdzīgi kā iepriekšējos gados, prognozēja Ekonomikas ministrijas Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta vecākā referente Ieva Šnīdere.

Viņa norādīja, ka darbaspēka izmaksu pieaugums ir neizbēgams atvērta darba tirgus apstākļos, kā arī aktivitātes pieaugums ekonomikā veicinās darba samaksas kāpumu. «Ekonomikas ministrija prognozē, ka kopumā 2017.gadā darba samaksas pieaugums būs līdzīgos tempos kā iepriekšējos gados,» teica Šnīdere.

Ministrijas pārstāve arī atzīmēja, ka darba samaksa 2016.gadā pieauga visās tautsaimniecības pamatnozarēs, tomēr to dinamika bija atšķirīga. 2016.gadā, salīdzinot ar 2015.gadu, straujākais darba samaksas pieaugums bija vērojams pakalpojumu nozarēs, kur vidējās algas līmenis bija zems - izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu jomā, kā arī administratīvo un apkalpojošo dienestu darbībās. Mērenāk darba samaksa auga ūdens apgādes, notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošanas un sanācijas jomā, kā arī lauksaimniecībā un ieguves rūpniecībā, tāpat arī būvniecībā bija vērojams darba samaksas pieaugums, neskatoties uz būvniecības apjomu un nodarbināto skaita kritumu.

Latvijas galvenajā eksporta nozarē - apstrādes rūpniecībā 2016.gadā darba samaksa pieauga par 6%. 2016.gadā straujāk darba samaksa pieauga poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā - 12,6%. Tāpat arī strauji darba samaksa pieauga gumijas un plastmasas izstrādājumu ražošanā, ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā, tekstilizstrādājumu ražošanā un nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā, klāstīja Šnīdere.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijā pagājušajā gadā vidējā bruto (pirms nodokļiem) darba samaksa bija 859 eiro, kas ir par 5% jeb 41 eiro vairāk nekā 2015.gadā.

Savukārt vidējā neto (pēc nodokļiem) darba samaksa pagājušajā gadā Latvijā bija 631 eiro jeb 73,5% no bruto algas, un gada laikā tā pieauga lēnāk nekā atalgojums pirms darba nodokļu nomaksas, proti, par 4,7%. Vienlaikus reālā neto darba samaksa, ņemot vērā patēriņa cenu kāpumu par 0,1%, pagājušajā gadā Latvijā pieauga par 4,6%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu