Pasūtītājam jāpilnveido piebūvju projekti «Hilton» viesnīcai Grēcinieku ielā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / LETA

Lietuvas attīstītājam «Nevertel» sadarbībā ar arhitektiem ir jāpilnveido divi piebūvju projekti plānotajai «Hilton Garden Inn» viesnīcai Grēcinieku ielā 25, liecina piebūvju arhitektūras konkursa žūrijas lēmums.

Pērn oktobrī tika izsludināts «Nevertel» rīkots arhitektūras konkurss, kura uzdevums bija piedāvāt divas ēkas - piebūves jau uzprojektētai ēkai - viesnīcas projektam Melngalvju nama aizmugurē, Grēcinieku ielā 25, kura autori ir SIA «Arhis arhitekti».

Konkursā tika saņemti trīs arhitektu biroju projekti. Žūrija, izvērtējot darbus, pieņēma lēmumu visiem trim iesniegtajiem darbiem piešķirt veicināšanas prēmijas, kā arī rīkot otru konkursa kārtu, aicinot darbu autorus pārstrādāt projektus, pilnveidojot atbilstoši norādītajiem trūkumiem.

Aicinājumam pilnveidot projektu atsaucās divi no arhitektu birojiem. Par relatīvi labāko no abiem tika atzīts «Arhis arhitekti» un «Projektēšanas darbnīcas» izstrādātais projekts. Žūrija nolēma rekomendēt pasūtītājam turpināt darbu ar šiem arhitektiem, lai «uzskatāmāk veidotu trīs apjomu fasāžu risinājumus pret Grēcinieku ielu, nepieļaujot telpiski viengabalaina, lielapjoma objekta rašanos Vecrīgas teritorijā».

«Nevertel» pārstāve Latvijā, zvērināta advokāte Ramona Miglāne aģentūrai LETA sacīja, ka patlaban Lietuvas kompānija vēl nav viņu pilnvarojusi sniegt papildus informāciju par šo viesnīcas projektu un tā virzību.

Rīgas pilsētas būvvalde būvatļauju viesnīcas jaunbūvei Grēcinieku ielā 25 ir izsniegusi jau 2015.gada 13.jūlijā, liecina informācija būvvaldes mājaslapā.

LETA jau ziņoja, ka pagājušā gada vasarā Vecrīgā, Grēcinieku ielā 25, plānotās «Hilton Garden Inn» viesnīcas būvniecību projekta attīstītāji ziņoja, ka viesnīcas būvniecību plānots pabeigt līdz 2017.gada beigām. Saskaņā ar franšīzes līgumu ar «Apex Alliance» viesnīcu pārvaldīs Baltijas reģionā pieredzējušais viesnīcu pārvaldes uzņēmums «Apex Alliance Hotel Management».

Iepriekš, 2014.gada izskaņā, tika ziņots, ka Lietuvas nekustamo īpašumu projektu attīstītājs «Nevertel» jaunajā viesnīcā Grēcinieku ielā 25, Vecrīgā, investēs desmit līdz 11 miljonus eiro.

Miglāne toreiz norādīja, ka «projekts būs ievērojams pienesums Latvijas ekonomikai, jo jaunajā viesnīcā tiks radītas 45 līdz 50 jaunas darbavietas. Celtniecībā tiks piesaistīti desmit līdz 15 vietējie būvuzņēmumi, bet pēc viesnīcas darbības sākšanas tā piesaistīs vietējos pakalpojumu sniedzējus». Viesnīcas sabiedriskajā apspriešanā tika saņemtas 442 iedzīvotāju atsauksmes. Divas trešdaļas no tām bija negatīvas, jo cilvēkiem nav pieņemams objekts kopumā, trešdaļa - pozitīvas.

Būvniecības ieceres autors ir Lietuvas uzņēmums «Nevertel», bet viesnīcas projekta autori ir birojs SIA «Arhis Arhitekti». Apbūvējamais zemesgabals atrodas Vecrīgas teritorijā, Grēcinieku ielā 25, tādu nozīmīgu objektu kā Rātslaukums, Melngalvju nams un Svētā Pētera baznīca areālā. Zemesgabala ziemeļu pusē atrodas Svaru iela, dienvidu pusē - Grēcinieku iela. Austrumu un rietumu pusēs atrodas neapbūvēti vēsturiskie zemes gabali, kas nākotnē var tikt apbūvēti saskaņā ar perimetrālās apbūves principiem.

Sabiedrībā izskanēja bažas, ka jaunbūve degradēs Rīgas vēsturisko centru, kas iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, un sabojās Vecrīgas panorāmu, kam piešķirta Eiropas Mantojuma zīme.

Savukārt ēkas arhitekts Andris Kronbergs noraidīja publiskajā telpā izskanējušās bažas par Vecrīgā, Grēcinieku ielā 25, plānotās ēkas būvniecību. Viesnīcas arhitekts uzsvēra, ka jaunā būve būs mūsdienīga ēka, kas projektēta ar domu inovatīvā veidā saglabāt vēsturisko substanci. Viņaprāt, vēsturiskajā pilsētplānošanā ir jādarbojas pēc principa - tās vēsturiskās vērtības, kas ir saglabājušās, ir jāatstāj, savukārt jaunajiem vides papildinājumiem jāatspoguļo sava laika vērtības, tendences un tehnoloģijas.

Viesnīcas ēkas jaunbūves projekts tika izstrādāts, balstoties uz 2007.gada organizētā un realizētā atklātā arhitektūras metu konkursa rezultātiem, kam sekoja skiču projekta izstrāde, kas tika saskaņots Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā un Rīgas būvvaldē 2008.gadā. 2007.gadā izstrādātais viesnīcas projekts saņēma Arhitektūras gada balvu kategorijā «Projekti».

Pašreizējais projekts ir tiešs iepriekšējā projekta turpinājums, saglabājot iepriekšējā - saskaņotā skiču projekta principiālos arhitektoniskos un telpiskos apjomu un fasāžu risinājumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu