Pieņem akcīzes nodokļa likuma izmaiņas saistībā ar dabasgāzes tirgus atvēršanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus akcīzes nodokļa likumā, kas saistīti ar dabasgāzes tirgus atvēršanu.

Likumā paredzēts precizēt pantu par ar nodokli apliekamo dabasgāzi, piemērojamo akcīzes nodokļa likmi, atvieglojumiem un citus.

Finanšu ministrija (FM) priekšlikums likumprojektam paredz noteikt, ka, dabasgāzi izmantojot par kurināmo, akcīzes nodokļa likme ir 1,65 eiro par vienu megavatstundu, ņemot vērā dabasgāzes augstāko siltumspēju, bet izmantojot par degvielu - 9,64 eiro par vienu megavatstundu. Savukārt, dabasgāzi izmantojot par kurināmo rūpnieciskās ražošanas un citos ar ražošanu saistītos procesos, lauksaimniecības izejvielu pirmapstrādes tehnoloģisko iekārtu darbināšanai un tehnoloģiski nepieciešamā klimata nodrošināšanai rūpnieciskās ražošanas un lauksaimniecības izejvielu pirmapstrādes telpās, akcīzes nodokļa likme būtu 0,55 eiro par vienu megavatstundu.

Likumā iekļauti arī citi papildinājumi, kas saistīti ar dabasgāzes tirgus atvēršanu.

Tāpat likuma izmaiņas precizē nodokļa atbrīvojumus un atvieglojumus diplomātiem un starptautiskām organizācijām.

Kā ziņots, valdība ir apstiprinājusi Ekonomikas ministrijas izstrādāto Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumu projektu.

Šā gada 3.aprīlī par aktīviem tirgus dalībniekiem kļūs komersanti un citas juridiskās personas, kuriem līdz šā gada 15.jūnijam jāizvēlas dabasgāzes tirgotājs, ar kuru slēgt dabasgāzes tirdzniecības līgumu. Ja komersants nenoslēgs jaunu līgumu, līdz šā gada 1.jūlijam dabasgāzi tam piegādās esošais tirgotājs, bet pēc 1.jūlija tas saņems dabasgāzi pēdējās garantētās piegādes ietvaros par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātu cenu plus 20%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu