«Sadales tīkls» iegādāsies 200 000 viedo skaitītāju; uzstādīs visā Latvijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka / LETA

AS «Sadales tīkls» iegādāsies 200 000 viedo skaitītāju, aģentūrai LETA teica uzņēmuma pārstāve Tatjana Smirnova.

Viņa norādīja, ka «Sadales tīkla» iepirkumā par viedo elektroenerģijas skaitītāju, PLC datu koncentratoru un «Head-end» sistēmas piegādi par konkursa nolikumam atbilstošāko un saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu tika atzīts SIA «RECK» piedāvājums. Kopējā līgumcena - 7,5 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Atbilstoši iepirkuma nosacījumiem līgums par viedo elektroenerģijas skaitītāju piegādi tiks slēgts uz diviem gadiem un līgumā paredzēts, ka «RECK» jāpiegādā «Sadales tīklam» 200 000 viedo elektroenerģijas skaitītāju. Skaitītājus plānots uzstādīt klientu objektos visā Latvijā šā gada nogalē un 2018.gadā.

«Šobrīd viedie elektroenerģijas skaitītāji ir uzstādīti jau vairāk nekā 280 000 gan juridisko personu, gan mājsaimniecību objektu, un šogad visā Latvijā plānots uzstādīt 110 000 viedo skaitītāju,» pauda Smirnova.

Viņa norādīja, ka viedie skaitītāji ļauj attālināti un operatīvi iegūt informāciju par klientu elektroenerģijas patēriņu un rādījumiem, kā arī nodrošinās «Sadales tīklam» informāciju par elektroapgādes traucējumiem un samazinās skaitītāju apkalpošanas izmaksas, jo tie nodrošina iespēju attālināti pieslēgt un atslēgt elektroenerģijas piegādi.

Tāpat tie sniedz klientam pārskatu par elektrības patēriņu pa stundām, tādēļ elektroenerģijas tirgotāji var sagatavot rēķinus atbilstoši klienta faktiskajam patēriņam un piedāvāt ne tikai nakts un dienas elektroenerģijas tarifus, bet iespēju veikt norēķinus pēc elektroenerģijas cenas, kas piesaistīta biržai. Detalizētas patēriņa informācijas pieejamība ļauj klientiem izmantot elektroenerģiju daudz efektīvāk, samazinot patēriņu.

Ar viedo skaitītāju palīdzību «Sadales tīkls» var operatīvāk iegūt informāciju par elektroenerģijas patēriņa bilanci un aktuālo slodzi zemsprieguma tīklā, kas ļauj objektīvāk izvērtēt transformatoru noslodzi, kas savukārt ļauj optimālāk plānot infrastruktūras investīcijas, kā arī nodrošina iespēju noteikt elektroenerģijas zudumus.

Pēc viedā elektroenerģijas skaitītāja pieslēgšanas attālinātajai datu nolasīšanas sistēmai detalizētu sava objekta elektroenerģijas patēriņu ikviens klients var apskatīt sava tirgotāja vai «Sadales tīkla» klientu portālā «e-st.lv». Brīdī, kad klienta objektā uzstādītais viedais elektroenerģijas skaitītājs tiks pieslēgts attālinātajai datu nolasīšanas sistēmai, «Sadales tīkls» vai elektroenerģijas tirgotājs individuāli informēs klientu, nosūtot pasta vai e-pasta vēstuli vai īsziņu (SMS).

«Sadales tīkls» veic esošā elektroenerģijas skaitītāja maiņu, ja tuvojas tā verifikācijas termiņa beigas vai elektroenerģijas skaitītāja nomaiņa ir nepieciešama tehnisku iemeslu dēļ. Viedie elektroenerģijas skaitītāji plānveidīgi tiek uzstādīti klientu objektos, kuri ir pieteikušies elektroenerģijas piedāvājumam, kas ir piesaistīts elektroenerģijas cenai biržā, jo šiem klientiem ir nepieciešami dati par objekta katras stundas elektrības patēriņu.

Tāpat «Sadales tīkls» uzstāda skaitītājus atbilstoši uzņēmuma izstrādātajam skaitītāju modernizācijas plānam, ņemot vērā objektu teritoriālo plānojumu un objektu elektroenerģijas patēriņu.

Līdz 2023.gadam viedos skaitītājus «Sadales tīkls» plāno uzstādīt klientiem visā Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu