«PrivatBank» vadītājs: Latvijas banku sektora pelnītspējas rādītāji samazināsies

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Nākamajos gados samazināsies Latvijas banku sektora pelnītspējas rādītāji, šādu viedokli pauda AS «PrivatBank» valdes priekšsēdētājs Aleksandars Kukičs.

Viņš atzīmēja, ka pašlaik Latvijas banku pelnītspējas rādītāji ir daudz augstāki nekā citās pasaules valstīs. Būs grūti tādu peļņas līmeni saglabāt, taču jebkurā gadījumā pelnītspēja joprojām būs labāka nekā citās Eiropas Savienības valstīs, vērtēja «PrivatBank» valdes priekšsēdētājs.

Finanšu eksperts skaidroja, ka banku peļņas rādītājus negatīvi var ietekmēt bilanču sarukšana naudas atmazgāšanas novēršanas («anti-money laundering», AML) riska mazināšanas dēļ un risku novēršanai nepieciešamie apjomīgie ieguldījumi gan banku sistēmās, gan cilvēkresursos.

Vienlaikus Kukičs uzsvēra, ka Latvijas valsts ir unikālā pozīcijā, lai bankas apkalpotu klientus no tām lielajām valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis. «Tas bankām sniedz iespējas ģenerēt nozīmīgus komisijas maksas ienākumus, par ko citas pasaules bankas var tikai sapņot,» sacīja bankas vadītājs.

Eksperts pieļāva, ka banku pelnītspējas samazināšanās var sniegt jaunas iespējas, jo šādos apstākļos kāda banka var izlemt pārtraukt darbību, kāda cita banka var domāt par apvienošanos. Iespējama arī kādas bankas pārņemšana, jo, kad bankas būs uzlabojušas savu AML risku profilu, tās varētu izraisīt investoru interesi.

Pēc provizoriskiem datiem, Latvijas «PrivatBank» 2016.gadā strādāja ar 8,9 miljonu eiro peļņu.

Pagājušajā gadā būtiski samazinājās «PrivatBank» aktīvi - bankas aktīvi 2016.gada 31.decembrī bija 304,17 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,1 reizi mazāk nekā 2015.gada beigās.

Pēc aktīvu apmēra «PrivatBank» 2016.gada beigās bija 14.lielākā banka Latvijā.

Bankas lielākais akcionārs ir Ukrainas «PrivatBank», kuru 2016.gada decembrī Ukrainas valdība nacionalizēja. Ukrainas «PrivatBank» pieder 46,5% no Latvijas «PrivatBank» akcijām, bet pārējie ir mazākuma akcionāri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu