Kopējais zāļu realizācijas apmērs Latvijā pērn sasniedza gandrīz 375 miljonus eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Kopējais zāļu realizācijas apmērs Latvijā pērn sasniedzis gandrīz 375 miljonus eiro ar pievienotās vērtības nodokli, liecina Zāļu valsts aģentūras (ZVA) sagatavotais ikgadējais pārskats «Zāļu patēriņa statistika», kurā ietverti dati par zāļu patēriņu Latvijā no 2012. līdz 2016.gadam.

Salīdzinot ar 2015.gadu, zāļu realizācijas apmērs Latvijā audzis par 11,6%.

Recepšu un bezrecepšu zāļu patēriņa attiecība pēc realizācijas apjoma eiro pērn bijusi līdzīga kā iepriekšējos gados - 82% no tirgus veidoja recepšu zāles, savukārt 18% - bezrecepšu zāles.

Atbilstoši ZVA apkopotajiem datiem pērn turpināja pieaugt patēriņš arī Latvijā realizētajām nereģistrētajām zālēm jeb zālēm, kas reģistrētas ārvalstīs un kuru izplatīšanai Latvijā ZVA izsniegusi izplatīšanas atļauju. Salīdzinot ar 2015.gadu, par 27% palielinājies realizēto zāļu iepakojumu skaits un par 34% - realizācijas apmērs eiro.

Nereģistrētās zāles veido aptuveni 1% no kopējā zāļu realizācijas apjoma Latvijā.

Latvijā reģistrēto zāļu apgrozījums pērn bija 369,23 miljoni eiro, bet Latvijā nereģistrēto zāļu apgrozījums pērn bija 5,66 miljoni eiro.

Lielāko zāļu, tajā skaitā nereģistrēto zāļu, realizācijas apmēra daļu lieltirgotavas piegādā aptiekām - 2016.gadā tie bija 64%.

Trīs lielākās zāļu lieltirgotavas «Recipe Plus», «Tamro», «Magnum Medical» pērn veidoja 75% no visu lieltirgotavu kopējā zāļu realizācijas apjoma aptiekām. Kopš 2012.gada pieaudzis gan Latvijā licencēto, gan Latvijā atzīto Eiropas Ekonomikas zonas valstīs licencēto lieltirgotavu skaits. Pērn Latvijā darbojās 84 zāļu lieltirgotavas.

Pērn vairāk patērētā zāļu grupa pēc realizācijas appmēra eiro bija sistēmiski lietojamie pretinfekcijas līdzekļi. Iepriekšējos gados lielāko tirgus daļu veidoja sirds un asinsvadu jeb kardiovaskulārās sistēmas slimību ārstēšanai paredzētās zāles.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu