Biedrība: Kokrūpnieki šogad varētu sasniegt nelielu apgrozījuma kāpumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas kokrūpnieki šogad varētu sasniegt nelielu kopējā apgrozījuma un eksporta apmēru kāpumu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, prognozēja Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

«Pieņemu, ka mums būs neliels eksporta un neliels kopējā nozares apgrozījuma pieaugums,» sacīja Klauss, piebilstot, ka kokrūpnieki arvien vairāk savu produkciju pārstrādā uz vietas Latvijā, tādējādi palielinot tās eksporta vērtību.

Viņš arī atzina, ka precīzi dati par nozares kopējiem rādītājiem šā gada pirmajā ceturksnī tiks apkopoti vēlāk, taču kokrūpnieki šā gada pirmo ceturksni aizvadījuši labāk nekā sākotnēji prognozēja. «Pagājušā gada beigās mums bija pamatīgas bažas par mežizstrādes un kokrūpniecības blakus produktu - malkas, papīrmalkas, šķeldas un skaidas - tirgiem. Šķita, ka būs izaicinājumi šo produktu noieta ziņā, nemaz nerunājot par cenu. Taču cena ir kritusies un noiets fiziskos apmēros bijis daudz labāks nekā mēs bijām domājuši,» sacīja Klauss. Pozitīvi esot vērtējams arī tas, ka atsevišķu produktu, piemēram, zāģmateriālu cena globālajos tirgos ir paaugstinājusies. Labi klājas arī kokrūpniecības produkcijas tālāk apstrādes jomā. Piemēram, uzņēmums «Cross Timber Systems», kas ražo lielizmēra masīvkoka plātnes, realizējis vairākus projektus.

Tajā pašā laikā kokrūpniecības uzņēmumu skatījumā negatīvi vērtējams tas, ka kokrūpniecības blakus produkti šogad ir kļuvuši lētāki nekā pērn. Būtiski samazinājies arī dēļu, saplākšņu eksporta izdevīgums uz Āzijas valstīm - Japānu, Dienvidkoreju un Ķīnu - saistībā ar vērā ņemamu konteineru cenu pieaugumu Āzijas virzienā.

Kopumā nozare uz gadu raugās cerīgi, rezumēja Klauss. «Šis nebūs peļņas gads, bet šis arī nebūs dziļu krīžu, recesijas vai izdzīvošanas gads - ar tādām smagām lietām mums nebūs jāsastopas,» viņš pauda, piebilstot, ja nozarei izdosies par pāris procentiem uzlabot iepriekšējā gada apgrozījuma rezultātu, šis gads varētu būt vērtējams kā izcils.

Viņš arī neizslēdza iespēju, ka Latvijas kokrūpnieki šogad varētu sasniegt jaunu eksporta apmēra rekordu. «Ļoti iespējams, ka mums atkal būs eksporta rekordi, lai gan tos sasniegt kļūst arvien grūtāk. Kokrūpniecības nozare eksportē produkciju vairāk nekā divu miljardu eiro vērtībā, veidojot piekto daļu no Latvijas preču eksporta, tāpēc savā ziņā liels izaicinājums ir sasniegt iepriekšējo gadu līmeni,» sacīja Klauss, prognozējot, ka eksporta apmēri šogad varētu pieaugt par pāris procentpunktiem, taču tas būtu ļoti labi.

Latvijas Kokrūpniecības federācija ir dibināta 2000.gada 1.augustā, apvienojot meža nozares atsevišķas asociācijas, lai kopīgiem spēkiem strādātu pie mežsaimniecības, kokrūpniecības un mēbeļrūpniecības attīstības un konkurētspējas celšanu Latvijā. Tās mērķis ir veicināt Latvijas meža nozares attīstību sadarbībā ar ieinteresētajām institūcijām, veidot ilgtspējīgu, stabilu ekonomisko vidi meža nozares uzņēmumu attīstībai un konkurētspējas paaugstināšanai, kā arī nodrošināt Latvijas kokrūpniecības interešu starptautisku pārstāvniecību un asociāciju darbības attīstīšanu un koordinēšanu.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu