Piensaimnieki: Latvijas piena pārstrādātāji turpina palielināt eksporta tirgu skaitu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Latvijas piena pārstrādātāji aktīvi turpina strādāt pie tā, lai kāpinātu eksporta apmērus un realizācijas tirgu skaitu, pastāstīja Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

«Produkciju pārdodam arvien vairāk eksporta tirgos, arvien vairāk valstīs. Kopumā piena produktus realizējam 91 pasaules valstī,» sacīja Šolks, piebilstot, ka lielākoties piena produktu realizācijas apmēri ir nelieli, bet tie pakāpeniski aug un Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi ir nopietni nolēmuši strādāt eksporta tirgos. Pēc viņa teiktā, 44 valstīs no kopējā eksporta valstu skaita Latvijas piena pārstrādes sektora eksporta apmērs un vērtība ir palielinājusies salīdzinājumā ar 2014.gadu, kad tika ieviests Krievijas embargo.

Viņš atzina, ka līdz šim piena pārstrādes sektoram nav izdevies pilnībā aizstāt Krievijas tirgū zaudētos produkcijas realizācijas apmērus, jo tam ir nepieciešams ilgāks laiks, taču ar laiku tas varētu izdoties. «Jaunu tirgu apguve prasa papildu resursus un izmaksas, bet citas izejas mums nav un šajā ziņā viss notiek,» sacīja Šolks.

LPCS valdes priekšsēdētājs atgādināja, ka Latvijā tikai trešo daļu no kopējā iegūtā piena var realizēt pašmāju tirgū, bet 2/3 nākas izvest uz ārvalstīm. Tā kā nākotnē kopējais piena ieguves apmērs, visticamāk, pieaugs, vietējā tirgus daļa samazināsies vēl vairāk, tāpēc eksporta attīstība ir būtiska.

Šolks piebilda, ka vietējā tirgū Latvijas piena pārstrādātāju realizācijas apmēri ir samērā stabili. Taču tiem ir tendence nedaudz samazināties iedzīvotāju skaita krituma dēļ, kas notiek straujāk nekā izdodas audzēt patēriņu. Tāpat piena pārstrādes sektorā ir arī samērā sīva konkurence. «Mums ir daudz konkurentu, kas mūs ļoti ietekmē. (..) Ja kādai no lielajām kompānijām ir mērķis palielināt savas tirgus daļas Latvijā, tad, visticamāk, uz mūsu «rēķina» viņi to varētu izdarīt. Taču šobrīd tāda aktivitāte nav vērojama,» sacīja Šolks.

Viņš teica, ka arī izejvielas piegādātāji - zemnieki - patlaban ir salīdzinoši stabilā situācijā un vairāk vai mazāk apmierināti ar piena iepirkumu cenām, ņemot vērā pēdējā gada laikā notikumus piena nozarē.

LPCS apvieno piena pārstrādes uzņēmumus un sadarbības partnerus, kas kopā realizē aptuveni 80% no Latvijā pārstrādātā piena.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu