«airBaltic» akcionārs «Aircraft Leasing 1» pērn cietis četru miljonu eiro zaudējumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas nacionālās aviokompānijas «airBaltic» aptuveni 20% akciju turētājs «Aircraft Leasing 1» pērn strādāja ar 288 228 eiro apgrozījumu un cieta 3,985 miljonu eiro zaudējumus, liecina datubāzē «Firmas.lv» pieejamais uzņēmuma gada pārskats.

«Aircraft Leasing 1» finanšu pārskata vadības ziņojumā teikts, ka tā vienīgā darbība ir «airBaltic» akciju turēšana. 2016.gada 4.februārī ar «airBaltic» tika noslēgts līgums par konvertējama aizdevuma piešķiršanu. Finansējums aizņēmuma formā attiecīgā darījuma veikšanai tika piesaistīts no «Airline Capital Group Limited». Aizņēmums tika nodrošināts ar «Aircraft Leasing 1» kapitāldaļām un Ralfa Dītera Montāga-Girmesa personīgo garantiju.

Pērnā gada 29.martā «Aircraft Leasing 1» izsniedza «airBaltic» nenodrošinātu aizdevumu 58 miljonu ASV dolāru apmērā. Procentu likme par aizdevumu bija 6% gadā, bet atmaksas termiņš - 2016.gada 1.jūnijs. Savukārt 2.maijā aizdevuma pamatsumma un saistītie uzkrātie procentu ieņēmumi tika konvertēti pret 51 152 036 «airBaltic» akcijām. Tādējādi «Aircraft Leasing 1» pieder 19,94% «airBaltic» akciju kapitāla.

«Aircraft Leasing 1» zaudējumi pērn radušies negatīvu ārvalstu valūtu kursa svārstību dēļ saistībā ar iepriekš minēto aizņēmumu, kas ņemts ASV dolāros. Savukārt kompānijas apgrozījumu veidoja procentu ieņēmumi «Aircraft Leasing 1» pamatdarbības ietvaros.

Pēc ziņojumā paustā, ņemot vērā «Aircraft Leasing 1» darbības veidu, līdz 2017.gada 6.aprīlim «IALH» grupa nodrošināja uzņēmumam nepieciešamo finansējumu, savukārt kopš 2017.gada to nodrošina jaunais «Aircraft Leasing 1» dalībnieks - Dānijā reģistrētais «LTAB1 ApS».

Šogad 10.aprīlī dzēsta «Aircraft Leasing 1» komercķīla «Airline Capital Group Limited».

Jau ziņots, ka par «airBaltic» pastarpinātu mazākuma akcionāru kļuvis Dānijas uzņēmējs Lars Tūsens, kurš no līdzšinējā finanšu investora, vācu uzņēmēja Montāga-Girmesa pārņēmis aptuveni 20% kapitāldaļu līdzīpašnieci - «Aircraft Leasing 1». Attiecīgais darījums Komercreģistrā iegrāmatots 2017.gada 11.aprīlī.

Tūsens daļas uzņēmumā iegādājies ar «LTAB1 ApS» līdzdalību. Arī Dānijas uzņēmējs savas daļas kompānijā par 71 miljonu eiro ieķīlājis «Airline Capital Group Limited», iepriekš vēstīja žurnāls «Ir».

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Tūsens patlaban darbojas vairāku uzņēmumu valdēs, piemēram, «Basisbank», «RoBAT», «Nørrebro Bryghus», «Dutch Leisure Group». Viņa karjera bijusi saistīta arī ar «FTI Group», «Airtours», «Scandinavian Airlines»' (SAS) un «Privatbanken» (patlaban «Nordea»).

«airBaltic» pērn nopelnīja 1,2 miljonus eiro, kas ir vairākas reizes mazāk nekā 2015.gadā, kad uzņēmuma peļņa bija 19,5 miljoni eiro. Savukārt lidsabiedrības apgrozījums pērn bija 286 miljoni eiro, kas ir aptuveni par 1% vairāk nekā 2015.gadā.

«airBaltic» nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz aptuveni 60 galamērķiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu