PTAC: uzlabojusies situācija cenu norādīšanā apbedīšanas jomā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) novērojumi liecina, ka pagājušā gada otrajā pusē un šogad uzlabojusies situācija cenu norādīšanā apbedīšanas pakalpojumu jomā, informēja PTAC pārstāve Sanita Gertmane.

Pagājušā gada sākumā PTAC sāka īstenot uzraudzības projektu apbedīšanas jomā, konstatējot būtiskas problēmas saistībā ar cenu caurspīdīgumu - pakalpojumu cenrāža neesamību vispār vai arī tādus cenrāžus, kuros patērētājam nav pieejama detalizēta informācija par visu pakalpojumā iekļauto pozīciju izcenojumiem. Tas patērētājiem var radīt būtiskas problēmas salīdzināt pakalpojumu cenas un izvēlēties sev piemērotāko un izdevīgāko.

«Patlaban situācija ir uzlabojusies, tomēr patērētājiem joprojām jābūt vērīgiem un tādēļ PTAC izstrādājis padomus patērētājiem. PTAC īstenoja projektu, ņemot vērā Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācijas (PIAA) un Konkurences padomes (KP) ziņojumus, kur šajā jomā tika konstatētas dažādas problēmas. Kā rādīja PIAA veiktā pētījuma rezultāti, 75% gadījumu pie apbedīšanas pakalpojumu sniedzējiem cenrādis nebija pieejams,» teica Gertmane.

PTAC pērn sāka 81 administratīvo lietu, veica 45 pārbaudes pakalpojumu sniegšanas vietās un deviņās veica apsekojumus. Projekta laikā PTAC apbedīšanas pakalpojumu sniedzējiem izsūtīja skaidrojošas vēstules un, izvērtējot visus saņemtos cenrāžus, sniedza konsultācijas par to, kas jāievēro, veidojot cenrāžus, lai tajos tiktu atspoguļota patiesa informācija un patērētāji netiktu maldināti.

Veicot atkārtoti pārbaudes, PTAC konstatēja, ka 76% pakalpojumu sniedzēju cenrādis bija pieejams, kas nozīmē, ka situācija ir uzlabojusies. Tomēr patērētājiem aizvien jābūt uzmanīgiem, izvēloties šos pakalpojumus, uzsvēra PTAC pārstāve.

Arī 2017.gadā PTAC veic apbedīšanas pakalpojumu cenrāžu uzraudzību, veicot pārbaudes un, pārliecinoties, vai pakalpojumu sniedzēji ir ievērojuši PTAC sniegtos norādījumus.

Lai arī apbedīšanas pakalpojumi jāizmanto smagā dzīves brīdī, PTAC aicina patērētājus nezaudēt modrību un pievērst uzmanību PTAC izstrādātajiem padomiem, norādīja PTAC pārstāve.

«Izvēloties pakalpojumu sniedzēju, pārliecinieties, vai tam ir pieejams cenrādis un par to, vai par pakalpojumu sniegšanu tiks noslēgta rakstveida vienošanās. Cenrādim jābūt saprotamam un jāatspoguļo visas izmaksas, lai varētu salīdzināt dažādu pakalpojumu sniedzēju cenas un piedāvātos pakalpojumus. Ja veicat skaidras naudas norēķinu, neaizmirstiet paņemt darījuma apliecinošu dokumentu - kvīti vai čeku, kas būs pierādījums konkrētas naudas summas samaksai,» atzīmēja Gertmane.

Kā ziņots, pirms pāris gadiem KP nāca klajā ar paziņojumu, ka situācija, kad slimnīcu teritorijās bez publiskas izsoles telpas nomā apbedīšanas pakalpojumu sniedzēji, neatbilst godīgas komercdarbības principiem, ētikas normām, kā ari vistiešākajā veidā kropļo konkurenci apbedīšanas pakalpojumu tirgū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu