EM: Šogad būvniecībā vērojamas pozitīvas tendences

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Pēc būvniecības apjomu krituma 2016.gadā, šogad būvniecības nozarē vērojamas pozitīvas tendences un būvniecības izaugsmes tempi pieaug, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrija (EM).

Šā gada pirmajā ceturksnī būvniecības apjomi faktiskajās cenās bija par 9,1% lielāki nekā 2016.gada atbilstošajā periodā. Tas lielā mērā ir saistīts ar Eiropas Savienības struktūrfondu projektu uzsākšanu un īstenošanas intensitāti, skaidroja EM.

Pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 2016.gada pirmo ceturksni, būvniecības apjomu pieaugums bija vērojams gan ēku, gan inženierbūvju pamatkategorijās.

Visstraujāk pieauga ēku būvniecības apjomi - gandrīz par 12%. EM skaidro, ka to galvenokārt ietekmēja dzīvojamo ēku būvniecības apjomu pieaugums par 20%. Visstraujākais pieaugums dzīvojamo ēku kategorijā bija vērojams vienu un triju un vairāku dzīvokļu māju būvniecības kategorijā. 2017.gada pirmajā ceturksnī dzīvojamo māju būvniecības apjomu īpatsvars veidoja 19% no visas būvniecības (salīdzinājumam, 2013.gada pirmajā ceturksnī - 14%).

Nedzīvojamo māju būvniecības apjomi pieauga par 8,2%, salīdzinot ar 2016.gada atbilstošo periodu. Rūpniecisko ražošanas ēku un noliktavu būvniecības apjomi pieauga par apmēram 20%. Sarukums bija vērojams sporta ēku, muzeju un bibliotēku kategorijā.

Inženierbūvju kategorijā būvniecības apjomi pieauga nedaudz lēnākos tempos nekā ēku būvniecības apjomi un bija par 3,7% lielāki nekā 2016.gada pirmajā ceturksnī. Visstraujāk pieauga ostu un dambju un tiltu un tuneļu būvniecības apjomi. Straujš pieaugums bija vērojams arī lauku saimniecību nedzīvojamo ēku kategorijā.

Sarukums bija vērojams tikai šoseju, ielu, ceļu, lidlauku, skrejceļu un dzelzceļa līnijas būvniecības apjomos. 2017.gada pirmajā ceturksnī inženierbūvju būvniecības apjomu īpatsvars veidoja vairs tikai 26% no visas būvniecības (salīdzinājumam, 2013.gada pirmajā ceturksnī - 43%).

Paredzams, ka turpmākajos gados inženierbūvju būvniecības apjomi ievērojami pieaugs, ņemot vērā, ka tiks īstenoti Eiropas Savienības struktūrfondu projekti un tiks uzsākti arī vērienīgi infrastruktūras projekti, prognozē EM.

Izsniegto būvatļauju skaits 2017.gada pirmajā ceturksnī saruka par 8%, salīdzinājumā ar 2016.gada pirmo ceturksni. Tika izsniegtas 792 būvatļaujas, kas bija par 7,8% mazāk nekā 2016.gada attiecīgajā periodā. No kopējā izsniegto būvatļauju skaita lielākā daļa (70%) būvatļaujas izsniegtas jaunbūvju būvniecībai (galvenokārt viena dzīvokļa māju un citu nedzīvojamo ēku būvniecībai).

Nākamajos gados paredzams kopējo būvniecības apjomu kāpums, ko nodrošinās Eiropas Savienības struktūrfondu projektu īstenošana, norāda EM.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu