Stresa testi: Lietuvas bankas spētu izturēt lielus satricinājumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Lietuvas bankas spētu saglabāt pietiekami augstu kapitāla līmeni un tām nebūtu likviditātes problēmu gadījumā, ja valsts ekonomika piedzīvotu būtisku satricinājumu un valsts iekšzemes kopprodukts (IKP) saruktu par desmito daļu, liecina Lietuvas centrālās bankas veiktie tā dēvētie stresa testi.

«Scenārijā, kad notiek nekustamā īpašuma cenu korekcija un eksporta tirgi tiek slēgti, IKP samazinātos par apmēram 10% un banku zaudējumi varētu sasniegt apmēram 730 miljonus eiro. Labās ziņas ir tādas, ka pat tik nelabvēlīgā scenārijā kapitāla līmenis joprojām saglabātos augsts,» otrdien preses konferencē paziņoja Lietuvas Bankas prezidents Vīts Vasiļausks.

Viņš sacīja, ka vienai bankai, kuras nosaukumu viņš neatklāja, sliktākā scenārija gadījumā būtu nepieciešams nostiprināt savas kapitāla pozīcijas.

«Banku sektors ir spējīgs izturēt noguldījumu izņemšanu 8-35% apmērā. Vēsturiski visu laiku lielākais noguldījumu aizplūšanas līmenis ir bijis 6%. Tādēļ pat tādā scenārijā mums Lietuvā nevajadzētu piedzīvot nekādas likviditātes problēmas,» Vasiļausks paskaidroja.

Lietuvas banku un ārvalstu banku filiāļu peļņa šajā valstī pērn sasniedza 252,2 miljonus eiro, kas ir par 17,1% vairāk nekā 2015.gadā. Desmit bankas un ārvalstu banku filiāles pērn Lietuvā strādāja ar peļņu, bet trīs tirgus dalībnieki cieta zaudējumus.

Banku sistēmas aktīvi Lietuvā pērn pieauga par 10% un gada beigās sasniedza 25,8 miljardus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu