Vāc parakstus par stiprā alkohola tirdzniecības aizliegumu lielveikalos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» sākta parakstu vākšana par aizliegumu lielveikalos tirgot stipro alkoholu.

Kā iniciatīvas iesniedzējs norādīts Mārtiņš Bambals.

Iniciatīvas autors vēlas mazināt alkoholisma izplatību valstī. Lai to paveiktu, viņš iesaka pārņemt Zviedrijas pieredzi, kur lielveikalos aizliegts pārdot alkoholiskos dzērienus, kuriem alkohola procentuālais sastāvs pārsniedz 3,5%.

Tas nozīmētu, ka stiprākus dzērienus , tāpat kā Zviedrijā, būtu ļauts tirgot tikai specializētos valsts kontrolē esošos veikalos.

«Manuprāt, Latvijas apstākļiem, pārejas periodā, pietiktu ar 4% vai 4,2% robežu, jo tagad bez «Aldara» «D-light» alus un Cēsu «Ligt» alus, nekas cits viegls nav tirgū pieejams. Bet reālajā dzīvē ik dienu redzu, kā večuki ziliem deguniem pērk «Apinītii» 7% divlitrīgās plastmasas pudelēs, vai lēto šņabi,» secināja Bambals.

Viņš rosina pieņemt likumu, ka alkoholiskos dzērienus, kas stiprāki par 4,2%, izņemot vīnus un dzirkstošos vīnus (ja to alkohola-% nepārsniedz 11%), drīkstētu tirgot tikai specializētos alkohola veikalos vai veikalu nodaļās ar atsevišķu kasi.

Šādas iniciatīvas rezultātā, viņaprāt, gados jauni cilvēki nepirktu stipros alkoholiskos dzērienus, bet, ja pirktu alkoholu lielveikalos, to alkohola procentuālais sastāvs būtu mazs. «Salīdzinājumam, izdzerto vienu litru 40% šņabja, lai uzņemtu tādu pašu alkohola daudzumu, būtu jāizdzer 10 litri 4% alus, bet tas nav fiziski iespējams,» uzsvēra Bambals.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu