LOSP: Gaļas nozarē lielākā problēma ir dzīvu lopu eksports, neradot pievienoto vērtību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Gaļas nozarē lielākā problēma ir dzīvu lopu izvešana no valsts, neradot pievienoto vērtību, secināts, strādājot pie Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) Gaļas nozares stratēģijas izstrādes.

Kā aģentūru LETA informēja LOSP, saskaņā ar «Eurostat» informāciju šogad salīdzinājumā ar 2005.gadu dzīvu liellopu eksports palielinājies 94 reizes - līdz 28 miljoniem eiro, savukārt dzīvu cūku eksports pieaudzis 24 reizes - līdz 12 miljoniem eiro.

LOSP uzskata, ka problēmu var risināt gaļas pārstrādes, kas kā izejvielu izmanto Latvijā audzētus lauksaimniecības dzīvniekus, stiprināšana valsts līmenī. Lai to panāktu, viens no risinājumiem Eiropas Savienības (ES) fondu atbalsta piešķiršanā pārstrādei ir dot priekšroku uzņēmumiem, kas pārstrādā Latvijā audzētus lopus. Tas stiprinātu ekonomiku laukos, radītu darba vietas, palielinātu nozares pievienoto vērtību un dotu iespēju izejvielu ražotājiem nostabilizēt un attīstīt savu saimniecisko darbību.

LOSP ieskatā minētais ES atbalsta princips, izvērtējot ES fondu projektus, ir jānodrošina Latvijas normatīvajos aktos.

Lauksaimnieki atzīst, ka gaļas liellopu saimniecībās ir daudz problēmas, kas būtu jārisina. Piemēram, bieži vien saimniekiem trūkst zināšanas par kvalitatīvu liellopu nobarošanu, lai saimniekotu ekonomiski izdevīgi, samazinātu transportēšanas un izaudzēšanas izmaksas, iekams gaļa nav sasniegusi tirgū pieprasītu kondīciju. Tāpat nozare ir atkarīga no ES atbalsta maksājumiem.

LOSP gaļas grupas pārstāvji vienojās par kopīgām sarunām ar visiem pārtikas ķēdes dalībniekiem, lai sadarbotos un padarītu rentablu Latvijas gaļas nozari.

LOSP apvieno 59 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk kā 14 200 ražojošo lauksaimnieku. LOSP iesaistās Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības politikas veidošanā un īstenošanā sadarbībā ar valsts likumdevējiem, valsts pārvaldes institūcijām, Zemkopības ministriju un citiem sociālajiem sadarbības partneriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu