53% Latvijas iedzīvotāju ceļo nevis uz ārvalstīm, bet tepat Latvijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vairāk nekā puse jeb 53% Latvijas iedzīvotāju ceļo nevis uz ārvalstīm, bet tepat Latvijā, secināts «Baltic International Bank Latvijas barometrā».

Šie iedzīvotāji dod priekšroku mierīgai atpūtai, piemēram, pludmalē, bet 24% no Latvijas apceļotājiem dodas vēstures, kultūras, arhitektūras un citu pieminekļu apskatē. Turpretī 36% aptaujāto ceļojumos uz ārzemēm dodas vismaz vienu reizi gadā vai biežāk, tostarp 22% izbauda mierīgu atpūtu, 16% viesojas pie radiem un draugiem, kas dzīvo ārvalstīs. Ievērojami retāk cilvēki dodas eksotisku zemju izzināšanā - 7%, aktīvajā atpūtā - 6%, bet 4% dodas braucienos, kuru galvenais mērķis ir iepirkšanās.

Vairāk nekā puse jeb 54% aptaujāto visbiežāk ceļo, lai atpūstos un relaksētos, 30% respondentu dodas ceļojumā, lai īstenotu kāri pēc piedzīvojumiem un izlauztos no ierastā dzīves ritma, 25% iedzīvotāju ceļo, lai kopā ar draugiem un ģimenes locekļiem pavadītu laiku prom no mājām. Savukārt 23% vēlas savām acīm aplūkot svešas zemes un dažādus dzīvesveidus.

Gandrīz puse jeb 47% aptaujāto norādīja, ka, izvēloties ceļojuma galamērķi ārzemēs, pirmām kārtām izvērtē ceļa izmaksas, 33% - klimatu un laikapstākļus. Tam seko aptaujātiem, kas izvērtē vispārējās uzturēšanās izmaksas par naktsmītni un pārtiku. Vairāk nekā piektdaļa jeb 21% analizē, vai līdz galamērķim iespējams ērti un vienkārši nokļūt, bet 20% vērtē, kāda galamērķī ir politiskā situācija. Mazākā daļa jeb 17%, izvēloties ceļojuma galamērķi ārzemēs, ieklausās draugu un paziņu ieteikumos.

Vairums jeb 63% aptaujāto norādīja, ka ceļošanai naudu iekrāj, 19% izvēlas doties tādos ceļojumos, kuriem nav nepieciešams ne speciāli iekrāt. Savukārt 17% izmanto īpaši iegūtu naudu, piemēram, dāvanas, prēmijas vai samaksu par kādu papildu darbu. Neliela daļa aptaujāto naudu aizņemas no radiem, draugiem, paziņām vai vēl mazāk ņem kredītu.

Vairākums - 54% - iedzīvotāju norāda, ka, viņuprāt, ārvalstu tūristus Latvijā visvairāk piesaista vēstures, kultūras un arhitektūras objekti. Gandrīz tikpat bieži aptaujātie arī uzskata, ka tūristus valdzina Baltijas jūra un smilšainās pludmales. Mazāka daļa jeb 43% aptaujāto uzskata, ka ārvalstu tūristus piesaista Latvijas meži, upes un ezeri.

Vairums jeb 53% respondentu uzskata, ka tūrisma veicināšanai Latvijā ir vairāk jāreklamē Latvija kā tūrisma galamērķis, 49% - ka jāsāk ar infrastruktūras sakārtošanu, piemēram, uzlabojot ceļu un iekšzemes transporta kvalitāti, bet 29% norāda, ka nepieciešams uzlabot arī informācijas pieejamību tūristiem, izveidojot dažādus informatīvos materiālus un apmācot gidus.

«Baltic International Bank Latvijas barometrs» ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma un attieksmes pētījums, kurā ik mēnesi, iekļaujot ekspertu vērtējumus, tiek atspoguļotas sabiedrībā aktuālas norises.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu