«Latvijas piens»: Piena un gatavās produkcijas cenas rudenī nedaudz kritīsies

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Piena un gatavās produkcijas cenas šā gada rudenī nedaudz kritīsies salīdzinājumā ar pašreizējām cenām, prognozēja Jelgavas rūpnīcas «Latvijas piens» valdes priekšsēdētājs Jānis Vaivods.

Viņš pastāstīja, ka piena ražošanas apmērus ietekmē dažādi faktori, tostarp klimatiskie apstākļi. Vēlā pavasara dēļ Baltijā šogad samazinājās piena ražošana, kamdēļ šā gada maijā strauji sāka kāpt piena iepirkuma cenas un līdz ar to arī gala produktu cenas. Taču tā kā tirgus ātri piemērojas pieprasījuma un piedāvājuma attiecībai, cenu kāpums nebūs ilglaicīgs. «Prognozējam, ka rudenī piena un gatavās produkcijas cenas vairs nekāps un būs novērojams pat neliels kritums,» teica Vaivods.

Vaivods atgādināja, ka piena pārstrāde kopumā ir ļoti saistīta ar piena ražošanu. Tā kā pagājušajā gadā bija zemas piena iepirkumu cenas, daudzi piena ražotāji Eiropas Savienībā (ES) pārtrauca piena ražošanu. Piemēram, Vācijā piena ražošana 2017. gada pirmajā pusē samazinājās par 4,1%, atzīmēja kompānijas valdes priekšsēdētājs.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Lauksaimniecības datu centra (LDC) apkopoto informāciju šogad maijā nodotā svaigpiena apmērs Latvijā samazinājies par 3,6% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi un veidoja 70 149 tonnas. Turpretī slaucamo govju skaits gada laikā Latvijā sarucis par 4,5% - maijā Latvijā bija reģistrētas 154 342 slaucamās govis. 2017.gada maijā Latvijā bija reģistrēti 117 466 ganāmpulki, kas ir par 10,8% mazāk nekā 2016.gada maijā.

Tāpat LDC aplēses liecina, ka piena vidējā iepirkuma cena šogad maijā samazinājusies par 1,4% salīdzinājumā ar mēnesi iepriekš un vidēji bija 288,2 eiro par vienu tonnu. Eiropas Savienībā piena vidējā iepirkuma cena šogad maijā bija 327,9 eiro.

Ziņots, ka Vācijas koncerns «Fude + Serrahn Milchprodukte» šogad iegādājies «Latvijas piens» kontrolpaketi no kooperatīva «Latraps», līdz ar to patlaban rūpnīcas 75,1% daļu pieder «Fude+Serrahn Milchprodukte» meitasuzņēmumam «Eximo Agro-Marketing», 14,5% - «Latraps», 8,5% - piensaimnieku kooperatīvam «Dzēse», bet 1,9% - graudkopības kooperatīvam VAKS. «Fude+Serrahn Milchprodukte» sagatavojis investīciju plānu «Latvijas piena» attīstībai. Tā realizāciju šogad sāks koncerna pārtikas vairumtirdzniecības uzņēmums Baltijā «Eximo Agro-Marketing».

«Latvijas piens» ir Latvijas lauksaimnieku veidots uzņēmums, kas darbu sāka 2012.gada nogalē. Kopš 2014. gada uzņēmums fokusējies un attīstījis siera ražošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu