Bankām būs jāziņo VID par klientiem, kuru apgrozījums gadā pārsniedz €15 tūkstošus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Prasība kredītiestādēm ziņot par klientiem, kuru kontu apgrozījums pārsniedz 15 000 eiro, Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ļaus precīzāk konstatēt nodokļu nemaksāšanu, atzina Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis. Patlaban Saeimā tiek izskatīti grozījumi likumā «Par nodokļiem un nodevām», kas paredz, ka kredītiestādēm un maksājumu pakalpojumu sniedzējiem reizi gadā būs jāsniedz VID informācija par klientiem.

Jarockis skaidroja, ka patlaban, veicot nodokļu kontroles pasākumus, VID izmanto visu tā rīcībā esošo informāciju - tajā skaitā nodokļu deklarācijās norādīto, pieejamo publiskajos reģistros, kā arī saņemto no citu valstu nodokļu administrācijām - kopsakarā.

«Līdz ar to informāciju, ko VID saņems par fizisko personu kontiem, kuros apgrozījums iepriekšējā gadā pārsniedz 15 000 eiro, VID izmantos kopā ar informāciju, kas jau patlaban ir nodokļu administrācijas rīcībā,» piebilda FM pārstāvis.

Tāpat patlaban gadījumos, kad VID rīcībā esošā informācija liecina par nodokļu maksātāju iespējamo nodokļu normatīvo aktu neievērošanu, VID vēršas pie attiecīgajiem nodokļu maksātājiem ar lūgumu skaidrot situāciju.

«Saņemot informāciju par nodokļu maksātāju kontiem, informācija, kas būs VID rīcībā par konkrētajiem nodokļu maksātājiem, labāk atspoguļos konkrēto nodokļu maksātāju nodokļu nemaksāšanas riskus. Līdz ar to VID resursi tiks izmantoti lietderīgāk un tādu gadījumu skaits, kad VID prasa nodokļu maksātājam paskaidrojumus gadījumos, kad nodokļu maksātājs ir ievērojis visas nodokļu normatīvo aktu prasības, samazināsies,» uzsvēra Jarockis.

Viņš arī atzina, ka nodokļu maksātājiem, kuri ir ievērojuši nodokļu normatīvo aktu prasības, nav pamata uztraukties saistībā ar likumprojektā «Par nodokļiem un nodevām» ietverto regulējumu.

Jau ziņots, ka šonedēļ Saeimas budžeta un finanšu (nodokļu) komisija atbalstīja priekšlikumu virzīt apstiprināšanai pirmajā lasījumā grozījumus likumā «Par nodokļiem un nodevām», kas paredz, ka kredītiestādēm un maksājumu pakalpojumu sniedzējiem reizi gadā būs jāsniedz Valsts ieņēmumu dienestā (VID) informācija par klientiem.

Ar grozījumiem likumā «Par nodokļiem un nodevām» noteikts pienākums kredītiestādēm un maksājumu pakalpojumu sniedzējiem sniegt reizi gadā VID informāciju par klientiem - fiziskajām personām, kuru konta debeta vai kredīta apgrozījums iepriekšējā gadā pārsniedza 15 000 eiro.

Ar likuma grozījumiem arī noteikts VID pienākums publicēt informāciju par darba devējiem, kuru darbinieku vidējais mēneša atalgojums ir valstī noteiktās minimālās mēnešalgas apmērā vai mazāks.

Tāpat VID būs jānodrošina publiski pieejama informācija par nodokļu maksātājiem, kuri ir administratīvi sodīti par darba samaksas noteikumu pārkāpšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu