Lietuvā plāno finansiāli stimulēt e-veselības sistēmas lietošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Depositphotos

Lietuvā plānots finansiāli stimulēt e-veselības sistēmas lietošanu, kas no nākamā gada marta būs obligāta, un izmantot to arī ārstniecības iestāžu reitingu veidošanai, trešdien norādījusi Veselības aizsardzības ministrija un Valsts slimokase, kura pārņems šo sistēmu no Lietuvas Reģistru centra.

Kā trešdien preses konferencē pastāstījuši ministrijas un Valsts slimokases vadības pārstāvji, pagaidām nav paredzētas konkrētas sankcijas tām ārstniecības iestādēm, kuras nepakļausies rīkojumam par obligātu sistēmas lietošanu, jo ministrijas pārstāvji cer, ka jautājumu atrisinās stimulēšanas pasākumi, tai skaitā papildu piemaksas ārstniecības iestāžu vadītājiem.

Valsts slimokases direktora pienākumu izpildītājs Aurims Baļukevičs norādījis, ka vēl tiek apsvērts, kādi līdzekļi tam būtu jāatvēl. Pēc viņa teiktā, līdz septembra vidum plānots izstrādāt konkrētus finanšu instrumentus.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījusi ministrijas Veselības resursu uzraudzības un inovāciju vadības departamenta direktore Justīna Januševičiene, iecerēts, ka ārstniecības iestādes vadītāja atalgojuma mainīgā daļa būs atkarīga no tā, cik aktīvi šai iestādē tiek lietota e-veselības sistēma. «Šobrīd ir tikai vispārīga frāze «informācijas sistēmu izmantošanas līmenis», kas faktiski neizsaka neko,» viņa piebildusi.

Pēc ministrijas datiem, no sešiem simtiem valsts ārstniecības iestāžu Lietuvā e-veselības sistēmai pievienojušās jau 320 un tiek cerēts, ka tai aktīvāk pieslēgsies arī privātās iestādes. Šobrīd gan ne visās ārstniecības iestādēs ir nepieciešamā datortehnika un ne visi darbinieki apmācīti šo sistēmu lietot. Savukārt no visām Lietuvas aptiekām e-veselības sistēmai vēl nav pieslēgušās tikai aptuveni 5%.

Kā norādījis veselības ministrs Aurēlijs Verīga, e-veselības sistēma arī ļaus veidot slimnīcu un poliklīniku reitingus.

«Ārstniecības iestādes tiks vērtētas un sarindotas pēc reitingiem, un ar to būs saistīts arī šo iestāžu finansējums, apmaksa par laikā sniegtiem pakalpojumiem. Tas arī būs stimuls ieviest sistēmu un efektīvāk pārvaldīt procesus,» viņš uzsvēris, piebilstot, ka stimulēšanu ministrija uzskata par pārliecinošāku nekā sodīšanu.

Tikmēr Baļukevičs izteicies, ka nākamgad līgumos ar teritoriālajām slimokasēm tiks paredzētas arī sankcijas. «Domāju, ka atradīsies soļi, kā pārliecināt tās iestādes, kuras tīšuprāt nepieslēgsies sistēmai vai nelietos to,» viņš sacījis.

Kā norāda ministrijas pārstāvji, pacienti Lietuvā var cerēt, ka no nākamā gada marta e-veselības sistēmā redzēs savus ambulatoro apmeklējumu pieteikumus, varēs saņemt elektroniskās receptes un dažādas elektroniskās uzziņas.

Pēc viņu teiktā, Igaunijā pat pēc elektronisko recepšu ieviešanas 5% no visām receptēm joprojām tiek izrakstītas pa vecam saistībā gan ar iespēju darīt to anonīmi, gan citiem iemesliem. Lietuva centīsies panākt, lai līdz 2020.gadam 80% recepšu tiktu izrakstītas elektroniski.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu