Akcīzes pieauguma dēļ darba vietu skaits alus nozarē var sarukt par 30%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ja Saeima šodien atbalstīs priekšlikumu par 50% paaugstināt akcīzes nodokli alum, tuvākajā nākotnē darbinieku skaits alus nozarē varētu sarukt par aptuveni 30%, kas sevišķi ietekmēs iedzīvotājus Latvijas reģionos, aģentūrai LETA uzsvēra Latvijas Alus darītāju savienībā (LADS).

LADS uzsvēra, ka akcīzes nodoklis alum pēdējo trīs gadu laikā ir pieaudzis par 45%. Nozare to ir spējusi pārdzīvot, jo akcīzes nodokļa likme alum tika celta pakāpeniski. Taču daudzas alus darītavas var nepanest patlaban plānoto akcīzes nodokļa pieaugumu par 50% gada laikā.

«Atsevišķu politiķu rīcība ir pilnīgi destruktīva, jo apdraud alus nozares pastāvēšanu ilgtermiņā. Ņemot vērā, ka alus nozare jau vairākus gadus balansē uz rentabilitātes robežas, jo vietējais patēriņš krītas, straujš akcīzes pieaugums faktiski piespiedīs daļai alus darītavu atlaist darbiniekus, bet daļai mazo reģionālo darītavu izvērtēt vispār savu pastāvēšanu. Par to liecina ne tikai mūsu aprēķini un prognozes, bet arī citu valstu pieredze,» uzsvēra LADS izpilddirektors Pēteris Liniņš.

Asociācijā atgādināja, ka Latvijas alus nozarē patlaban strādā aptuveni 1500 darbinieku, neskaitot saistītās nozares. Arī ar alus nozari saistītās nozares cietīs no akcīzes nodokļa pieauguma alum, ņemot vērā prognozējamo apgrozījuma kritumu, uzsvēra LADS.

Jau ziņots, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija vakar atbalstīja ierosinājumu celt akcīzes nodokli alum un cigaretēm straujāk nekā tas bija iecerēts sākotnēji.

Deputāti vienojās no 2018.gada 1.marta līdz 2019.gada 28.februārim akcīzes nodoklis alum būs 6,8 eiro par katru absolūtā spirta tilpumprocentu, bet ne mazāk kā 12,5 eiro par 100 litriem alus. Savukārt 2019.gadā tas tiks palielināts līdz 7,4 eiro, bet 2020.gadā - līdz 8,1 eiro.

Akcīzes nodokļa likuma grozījumi ir saistīti ar iecerēto nodokļu reformu. Saeimas komisija vakar tos vērtēja galīgajā lasījumā, bet šodien deputāti par tiem lems parlamenta sēdē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu