Būvmateriālu ražotāja «Cemex» apgrozījums Latvijā pērn samazinājās par 18,5%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Būvmateriālu ražotājas SIA «Cemex» apgrozījums Latvijā 2016.gadā bija 57,986 miljoni eiro un tas ir par 18,5% mazāks nekā 2015.gadā, savukārt «Cemex» zaudējumi pērn bija 14,031 miljons eiro un tie ir samazinājušies par 21% salīdzinājumā ar 2015.gadu, liecina «Firmas.lv» informācija.

«Cemex» pārstāve Linda Ozola aģentūru LETA informēja, ka zaudējumus galvenokārt veido procentu izdevumi un nolietojuma izmaksas attiecībā uz vēsturisko ieguldījumu vairāk nekā 300 miljonu eiro vērtībā Eiropā modernākās cementa rūpnīcas būvniecībā Brocēnos. Uzņēmuma bruto peļņa pērn sasniedza 12 miljonus eiro un, salīdzinot ar 2015. gadu, ieņēmumi pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem (EBITDA) palielinājās par 154%.

«Lai gan 2016.gadā Latvijā bija vērojama samazināta aktivitāte būvniecības sektorā visās mūsu produktu grupās - cementā, minerālmateriālos un betonā, kā arī tika pārtraukts mūsu ražotā cementa eksports uz Krievijas tirgu, mums izdevās noslēgt gadu ar ļoti labiem klientu apmierinātības rādītājiem, uzlabotu EBITDA un bez neviena drošības negadījuma. Lai samazinātu negatīvo faktoru ietekmi, veicām ieguldījumus efektivitātes pasākumos izmaksu struktūras uzlabošanai un iestrādes cementa eksporta apjomu veicināšanai uz esošajiem Eiropas kaimiņvalstu tirgiem 2017.gadā,» pagājušā gada rezultātus komentēja «Cemex» izpilddirektors Baltijas valstīs, Somijā un Krievijā Greiems Rasels.

Ozola informēja, ka izšķirošs faktors, kurš ietekmēja uzņēmuma darbību un pārdošanas apjomus eksporta tirgos, bija ieilgušais valdības apstiprinātā elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) samazinājuma energoietilpīgiem uzņēmumiem saskaņošanas process ar Eiropas Komisiju. OIK nozīmīgi ietekmē Latvijas uzņēmumu ražošanas izmaksas un starptautisko konkurētspēju, tāpēc tā plānotais samazinājums tuvākajos gados uzlabos «Cemex» eksporta apjomus.

«Cemex» 2016.gadā turpināja inovatīvu produktu attīstības programmu, pielāgojot valčbetona tehnoloģiju Baltijas valstu klimatam, kas nodrošina lētāku, ilgtspējīgāku un dabai draudzīgāku ceļu seguma ražošanu un ieklāšanu. Salīdzinot ar 2015.gadu, valčbetona pārdošanas apjomi pērn pieauga par 71 %.

«Cemex» apgrozījums 2015.gadā bija 71,16 miljoni eiro un tika ciesti 17,745 miljonu eiro zaudējumi.

Iegādājoties starptautisko celtniecības materiālu piegādātāju uzņēmumu «RMC Group o.l.c.» 2005.gada martā, «Cemex» kļuva par Brocēnu cementa ražotnes īpašnieku. 2010.gada «Cemex» uzsāka ražošanu pilnībā no jauna uzbūvētajā Brocēnu cementa rūpnīcā, kas ir Eiropā modernākā cementa rūpnīca. Tās izveidē «Cemex» ir investējis 300 miljonus eiro, kas ir lielākās investīcijas Latvijas rūpniecībā pēc neatkarības atgūšanas. Iepriekš Brocēnu cementa rūpnīcas jauda bija 600 000 tonnu gadā, savukārt jaunā rūpnīca spēj saražot 1,6 miljonus tonnu cementa gadā.

«Cemex» Latvijā ražo un izplata cementu, betonu un minerālmateriālus, kā arī piedāvā valčbetona risinājumu ceļu un laukumu būvniecībai. Uzņēmuma augstās kvalitātēs cements ir novērtēts arī eksporta tirgos - Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā, Baltkrievijā un Krievijā.

«Cemex» kopējās investīcijas Latvijā uz 2016.gada beigām sasniedza jau 348 miljonus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu