Pūce: Latvijā masveidā izcērt vērtīgākos kokus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Mežu izciršana un ar to saistītā statistika ir ļoti komplicēts jautājums, jo, par to runājot, biežie vien netiek ņemts vērā tas, ka koki ir dažādi, uzskata ekonomists un Rīgas domes deputāts Juris Pūce (LRA/LA).

Pūce «RīgaTV 24» raidījumā «Preses klubs» norādīja, ka jāņem vērā gan tas, cik vērtīgi ir koki, gan tas, cik strauji tie aug.

«Daļa no kokiem ir alkšņi, daļa - ozoli un priedes. Priedes aug daudzus gadus, alkšņi aug strauji un ātri. Priedes ir vērtīgi koki un veido noteiktu Latvijas mežu tipu, savukārt alkšņi ir mazāk vērtīgi un veido dīvainu krūmāju, ar kuru kādreiz mēs gribējām tikt galā,» norādīja Rīgas domes deputāts.

Tajā pašā laikā eksporta statistika liecina par Latvijai labvēlīgām tendencēm.

«Mēs joprojām izvedam arī baļķus, bet labā ziņa ir, ka, ja pavērojam situāciju, kāda bija pirms 15 vai 20 gadiem, pakāpeniski un diezgan strauji ir audzis apstrādātas koksnes īpatsvars. Neapstrādātais baļķis šobrīd ir 25% no eksporta, bet kādreiz bija 70%,» uz pozitīvajām izmaiņām raidījumā norādīja Pūce.

Raidījuma sižetā izteicās arī LVM Plānošanas vadītājs Aigars Dudelis. Viņš norādīja, ka, runājot par mežu izciršanu, jādomā arī par vides aizsardzību: «Mežizstrāde ir savienojama ar dabas aizsardzību, taču ir jāievēro konkrēti noteikumi – ir jāsaglabā mājvieta dažādām sugām, atsevišķas vietas neizcērtot un neapstrādājot. Atsevišķos gadījumos ir jāievēro laiks, kad meža apstrāde nav pieļaujama, piemēram, laiks, kad putni ligzdo un sāk vairoties.»

Dudelis skaidroja, ka vairāki uzņēmumi jau pielieto metodes, kas padara mežu izciršanu videi draudzīgāku.«Piemēram, uzņēmums «Latvijas Valsts meži» katru sesto hektāru neizcērt un neiejaucas ar meža tehniku, tāpat nestrādā konkrētos laikos, piemēram, pavasaros, lai nekaitētu putnu riestam,» sižetā norādīja Dudelis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu