LOSP: piena produktu cenu kāpums veikalos neatspoguļojas ražotāju maciņos (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Piena produktu cenu kāpums veikalos neatspoguļojas piena ražotāju maciņos, uzsvēra Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) Piena grupas vadītājs Guntis Gūtmanis.

Viņš norādīja, lai gan veikalos atsevišķu piena produktu cenas pēdējos mēnešos ir teju dubultojušās, piena ražotāju ienākumu pieaugums nav jūtams. «Piena ražotāji uzskata, ka par saražoto produkciju jāsaņem pienācīga samaksa. Šī brīža piena iepirkumu cenas svārstās ražošanas pašizmaksas robežās. Ja veikalā redzam kāda piena produkta cenas kāpumu dubultā, tad gribētos redzēt arī iepirkuma cenas kāpumu, taču tas nenotiek,» sacīja Gūtmanis.

Tāpat viņš uzsvēra, ka piena ražotāji praktiski nevar ietekmēt piena produktu cenas veikalu plauktos. «Gribētos, lai patērētāji saprot, ka šāds cenas kāpums nav ražotāja, fermas īpašnieka untums. Piena iepirkuma cenas nav dubultojušās. Diemžēl piena pircēji un ražotāji ir tie, kas vismazāk spēj ietekmēt cenu veikala plauktā. Ražotājs joprojām knapi savelk galus - tāpēc šajā situācijā ļoti gribētos redzēt, cik par vienu piena litru pelna pārstrādātājs un veikals,» atzīmēja LOSP Piena grupas vadītājs.

Jau ziņots, ka atbilstoši Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra aplēsēm šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā pirmo ceturksni Latvijā augšas piena produktu cenas. Piemēram, skābajam krējumam ar tauku saturu 25% cenas minētajā periodā palielinājušās par 11% - no 2,7 eiro līdz trim eiro kilogramā, savukārt biezpienam ar tauku saturu 9%, sviestam ar tauku saturu 82-82,5%, kā arī saldajam krējumam «Kārums» ar tauku saturu 10% cena pieaugusi par 10%. Taču tiek prognozēts, ka atsevišķiem produktiem cenu kāpums vēl ir tikai gaidāms.

Savukārt piena iepirkuma cena 2017.gada jūnijā provizoriski bijusi 291,46 eiro par tonnu, kas ir par 1,1% vairāk nekā maijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu