Saindēto olu skandāls Eiropā: sekas jūt arī «Balticovo» (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Saindēto olu skandāls, kas skāris vairākas Eiropas valstis, ir izraisījis jūtamas svārstības «Balticovo» produkcijas pieprasījumā, pastāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Vadims Vlasovs.

Viņš norādīja, ka plašu rezonansi guvušais skandāls par putnkopībā aizliegtās vielas «Fipronil» klātbūtni ir lielākais šāda veida skandāls Eiropā, kas saistīts ar olu pārtikas drošību. «Šis skandāls neatstās pozitīvu iespaidu uz olu patēriņu Eiropas valstīs. Skandāls ir izplatījies daudzu valstu mērogā, kā rezultātā var tikt iedragāta olas, kā pārtikas produkta, reputācija,» prognozēja Vlasovs.

«Balticovo» valdes priekšsēdētājs sacīja, ka, lai arī olas ir viens no veselīgākajiem pārtikas produktiem, viņaprāt, zaudētāji no radušās situācijas būs visi olu ražotāji ilgtermiņā, jo skandāls ir skāris pašu svarīgāko jebkura pārtikas ražotāja prioritāti - pārtikas drošību.

«Notikumi ar olu skandālu jau ir izraisījušas jūtamas svārstības «Balticovo» produkcijas pieprasījumā, taču būtiskas izmaiņas kopumā līdz šim nav notikušas,» pauda Vlasovs, piebilstot, ka uzņēmums seko līdzi situācijas notikumu gaitai.

Viņš skaidroja, ka bažas varētu radīt situācija, ja skandāls provocētu īslaicīgu olu deficītu, jo šādas īslaicīgas tirgus svārstības nav vēlamas plānveidīgam un prognozējam biznesam.

Taujāts, vai situācija ar olu produkciju citās Eiropas valstīs ir radījusi nepieciešamību uzņēmumam veikt pastiprinātas savas ražotās produkcijas pārbaudes, Vlasovs sacīja, ka, atšķirībā no putnu gripas draudiem šā gada sākumā, kad uzņēmums veica virkni biodrošības pasākumu, šoreiz tam nav jāveic nekādas papildus darbības, jo uzņēmums kaitēkļu apkarošanai neizmanto ne «Fipronil», ne arī citus insekticīdus. «Iestājamies par dabisku preparātu izmantošanu olu ražošanā,» uzsvēra «Balticovo» valdes priekšsēdētājs.

Viņš norādīja, ka uzņēmums parazītisko insektu apkarošanai izmanto tikai un vienīgi dabiskas izcelsmes preparātu – organisko silīciju, kas ir ļoti smalks, smiltīm līdzīgs pulveris iegūts no zemes iežiem.

«Periodos starp putnu dēšanas cikliem, kad putni nav mītnē, to uzklāj uz dējējvistu novietnes aprīkojuma, kur tas pielīp. Šāds insektu apkarošanas veids ir mehānisks, jo tas aptur ērču pārvietošanos un piekļūšanu pie putniem. Šis dabīgais preparāts nenonāk dējējvistu uzturā. Sistemātiski izmantojot šo līdzekli putnu mītņu apstrādei, mums izdodas apkarot ērču izplatību,» skaidroja Vlasovs.

Savukārt vaicāts, vai uzņēmums varētu izmantot radušos situāciju Eiropā, lai attīstītu savas produkcijas eksportu, «Balticovo» valdes priekšsēdētājs teica, ka uzņēmumam nav plānu mainīt eksporta stratēģijas skandāla ietekmē. «Situācijā, ja pieprasījums palielināsies kādā Eiropas reģionā, tad to noteikti izvērtēsim,» sacīja Vlasovs.

Vienlaikus viņš norādīja, ka Nīderlande ir ļoti nozīmīgs olu ražotājs, jo tās ražošanas apjomi, rēķinot uz iedzīvotāju skaitu, ir lielākie Eiropā, bet olu ražošanas apmēri trīs reizes pārsniedz olu patēriņu valstī, tāpēc Nīderlande nekad nav bijis «Balticovo» prioritārais eksporta virziens.

«Jau vēsturiski Nīderlande apgādā ar olām citas Eiropas valstis, tādēļ notikumi lielā mērā ietekmē olu konjuktūru pārējās Eiropas valstīs. Arī «Balticovo» eksporta aktivitātes Beļģijā turpināsies neatkarīgi no šī satricinājuma,» skaidroja «Balticovo» valdes priekšsēdētājs.

Viņš piebilda, ka «Balticovo» ir cieši saistīts ar olu pieprasījuma un piedāvājuma izmaiņām Eiropā un, ja kādā reģionā radīsies īslaicīgs olu deficīts, tas var atstāt iespaidu uz olu cenām arī Baltijas valstīs.

Kā ziņots, saindēto olu skandāls pirmdien skāris arī Lielbritāniju un Franciju, kas varētu būt importējušas olas, kas saindētas ar cilvēka veselībai bīstamo insekticīdu fipronilu.

Iepriekš vēstīts, ka lielveikali Nīderlandē, Beļģijā, Vācijā, Šveicē un Zviedrijā no tirdzniecības izņēmuši miljoniem olu pēc tam, kad tajās tika atklāta fipronila klātbūtne.

Fipronilu aizliegts izmantot lauksaimniecībā, ja galaprodukts paredzēts cilvēkiem lietošanai pārtikā.

Eiropas Savienības (ES) ātrās reaģēšanas sistēma liecina, ka saindētās olas varētu būt caur Vāciju nonākušas arī Francijā un Lielbritānijā, paziņojusi Eiropas Komisija (EK).

EK preses pārstāve norādīja, ka turpmākā rīcība atkarīga no pašām valstīm, jo visas olas ir izsekojamas.

Domājams, ka indīgo vielu mājputnu fermās izmantoja Nīderlandes uzņēmums «Chickfriend», lai ārstētu mājputnus no parazītiem. Nīderlandes un Beļģijas mediji vēsta, ka «Chickfriend» vielu, kas saturēja fipronilu, iegādājies no kāda Beļģijas uzņēmuma, bet tas vēl nav apstiprināts.

Nīderlandes Lauksaimnieku organizācija LTO paziņojusi, ka 150 uzņēmumos varētu nākties nokaut vairākus miljonus vistu. Aptuveni 300 000 vistu jau ir nokautas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu