Tirgū puse pārdevēju melo, ka dārzeņi ir no Latvijas (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/usdagov

Augļu un dārzeņu pārdevējiem, kas tirgū apgalvo, ka viņu prece ir no Latvijas, var uzticēties par 50%, LTV raidījumā «Rīta Panorāma» sacīja Zemnieku saeimas valdes locekle, saimniecības «Mūsmāju dārzeņi» valdes priekšsēdētāja Edīte Strazdiņa.

Lai pircējs atpazītu, vai prece uz tirgus letes patiešām ir no Latvijas, ir jāuzdod kontroles jautājumi, piemēram, tirgotājam jāzina saimniecība, no kurienes nākuši lauku labumi, tās atrašanās vieta un telefons. «Jāseko sezonalitātei - Latvijas burkāni un kartupeļi šobrīd nav mega lieli,» sacīja Strazdiņa.

Viena no lielākajām problēmām dārzeņu audzētājiem, kas liedz gūt peļņu no rūpala, ir lielais PVN nodoklis. Peļņu dārzeņu audzētāji neesot guvuši kopš 2014. gada. «Nodokļi dārzeņu audzētājiem neļauj pelnīt.

Nodokļu reforma ir spēlēšanās ar cipariem.

PVN ir iestrēdzis. Arī jautājums par vietējo mazo zemnieku uz priekšu nav pavirzījies,» atzina eksperte.

Pēc viņas domām, pašmāju labumu audzētāji savu preci Rīgas nakts tirgū nevar piedāvāt konkurētspējīgos apstākļos, jo labākās vietas ir aizņēmuši Polijas preču tirgotāji. Tā esot ne vien Rīgas Centrāltirgus, bet arī Rīgas pašvaldības un kontrolējošo dienestu atbildība. Konkurēt ar valstīm, kur ir siltāks klimats, mums ir grūti, jo, lai gan darbaspēks mums ir lēts, nodokļu politika nav labvēlīga, atzina Zemnieku saeimas pārstāve.

Strazdiņa apbēdināja, ka šogad augļiem un dārzeņiem cena būs augstāka.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu