Eksperte: Sviesta cenas kāpumā vainojama masu psihoze (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Tik liela ažiotāža ap sviestu kā pie mums nav nekur citur pasaulē, LTV raidījumā «Rīta Panorāma» sacīja lauksaimniecības tirgus veicināšanas eksperte Ingūna Gulbe.

Pēc viņas domām, latviešu «sviesta tūrisms» uz kaimiņvalstīm ir neloģisks, jo daudz lētāk kā pie mums arī citur sviestu nopirkt nevar. Izmaiņas sviesta tirgū saistītas ar to, ka ir mainījušies iedzīvotāju paradumi - ir reģioni, kur sviestu cilvēki sākuši ēst vairāk, stāstīja eksperte.

Kādreiz uztura speciālisti ieteica uzturā lietot augu taukus, tāpēc vairāk tika ražoti produkti, kas satur, piemēram, palmu eļļu. Tagad gluži pretēji - uztura speciālisti iesaka atgriezties pie dzīvnieku taukiem. Tomēr izmaiņas ražošanā tik ātri nenotiek. Ir jāpalielina ganāmpulks, jāpērk jaunas govis, jo esošās dod pienu, kas nav piemērots sviesta ražošanai, jāmaina tehnoloģijas, stāsta Gulbe.

Sviesta cena kāpusi arī tāpēc, ka gada laikā divas reizes kāpusi piena iepirkuma cena. Pēc viņas domām, sviesta cenas palielināšanos galvenokārt izraisa ažiotāža - cilvēki vienkārši izpērk sviestu. Tas saistīts ar mūsu vēsturisko atmiņu par to, ka veikalos nav produkti. Masu psihoze ir ietekmējusi sviesta cenu.

Viņa sacīja, ka nav pamata domāt, ka sviesta cena kāps. Esošais līmenis saglabāsies arī turpmāk.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu