«Rimi» pieprasa pārtraukt tā nosaukuma un logo izmantošanu «Dzīvnieku brīvības» petīcijā (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Uzņēmums SIA «Rimi Latvija» pieprasījis biedrībai «Dzīvnieku brīvība» pārtraukt uzņēmuma nosaukuma un logo izmantošanu petīciju vietnē «rimi.olucena.lv», kurā pausts aicinājums «Rimi» atteikties no sprostos dētu olu tirdzniecības, aģentūrai LETA apliecināja biedrības un «Rimi» pārstāvji.

Vienlaikus «Rimi» aicina «Dzīvnieku brīvību» risināt dzīvnieku labturības jautājumus pēc būtības.

«Rimi Latvia» kategoriju departamenta direktors Milnas Blūms sacīja, ka atteikšanās no sprostos turētu vistu olu ražošanas un lietošanas uzturā ir lēmums, kuru var pieņemt pircēji, kas šīs olas pērk, un ražotāji, kas tās saražo.

«»Rimi Latvia» neapstrīd organizācijas tiesības runāt par tai aktuālu jautājumu. Taču preču zīmju izmantojumu nosaka normatīvie akti, kurus aicinām ievērot un ņemt vērā. Par organizācijas «Dzīvnieku brīvība» aktivitātēm tikām informēti vēstulē, kurā organizācija draudēja ar ārvalstu partnerorganizācijas finansētu nomelnošanas kampaņu. Mēs esam par dzīvnieku labturības ievērošanu un uzlabošanu, taču kategoriski iebilstam šantāžai kā sadarbības un komunikācijas formai. Turklāt īpaši dīvaini, ka organizācija vēršas tikai pret vienu tirgotāju, kas ievēro visas likuma normas un pat pastiprināti seko dzīvnieku labturības jautājumiem piegādātāju vidū, kaut gan sprostos turēto vistu olu īpatsvars Latvijā visos tirdzniecības tīklos un veikalos ir ap 98%,» skaidroja Blūms.

Tāpat «Rimi» pārstāvis Blūms atzīmēja, ka ar dzīvnieku turēšanas kartību saistītus jautājumus būtu jārisina sadarbībā ar likumdevējiem un jāvairo pircēju zināšanas par dažādajām izvēles iespējām, jo pagaidām interese par brīvi audzētu vistu olām ir zema. Proti, tās izvēlas 2% pircēju.

«Organizācija var mudināt sabiedrību izvēlēties brīvi audzētu vistu olas, pat neskatoties uz to, ka tās sarežģītāku ražošanas apstākļu dēļ ir dārgākas. Turklāt ierobežojumi izmantot sprostos turētu vistu olas jāskata vēl plašāk - būtu jāatsakās arī, piemēram, no visas Latvijā ražotās majonēzes, cepumiem, kūkām, maizes un citiem produktiem,» norādīja Blūms.

Biedrības «Dzīvnieku brīvība» vadītājs Aivars Andersons informēja, ka biedrības ir saņēmusi «Rimi Latvia» valdes priekšsēdētāja Valda Turlā parakstītu vēstuli, kurā biedrībai pausts, ka tās rīcība, publicējot petīciju vietnē «rimi.olucena.lv» ar aicinājumu «Rimi» atteikties no sprostos dētu olu tirdzniecības, pārkāpjot uzņēmuma tiesības uz vārdisko un figuratīvo preču zīmi.

Pretenzijā pausts, ka «Rimi» vārdisko un figuratīvo preču zīmju, jeb nosaukuma un logo izvietošana biedrības veidotajā mājas lapā bez uzņēmuma piekrišanas esot nelikumīga, un uzņēmums pieprasa pārtraukt šo preču zīmju izmantošanu biedrības informatīvajos materiālos. Vēstulē arī norādīts, ka gadījumā, ja tas netiks izdarīts līdz 2017.gada 11.augustam, uzņēmums pret biedrību izmantošot likumā paredzētos līdzekļus savu tiesību aizsardzībai.

«Neticami, bet uzņēmums, kas pretendē būt par tirgus līderi, ne tikai rupji pārkāpj savu deklarēto sociālās atbildības politiku, bet arī vēršas pret sabiedrisko organizāciju, kas aicina «Rimi» novērst dubultos standartus attiecībā uz dzīvnieku labturību,» pauda biedrības vadītājs.

Viņaprāt, ar šādu rīcību uzņēmums ne tikai atbalsta cietsirdību pret dzīvniekiem, bet arī maldina patērētājus un cenšas ierobežot aktīvistu vārda brīvību.

Biedrības pārstāvji arī norādīja, ka pēdējo gadu laikā aizvien vairāk uzņēmumu visā pasaulē savā sociālās atbildības politikā un ilgtspējības vadlīnijās iekļauj atteikšanos no sprostos dētām olām. No saviem veikalu plauktiem sprostos dētas olas apņēmušies izslēgt tādi Eiropas mazumtirdzniecības tīkli kā «Lidl», «Aldi», «Tesco», «Jerónimo Martins», «Intermarché» un citi.

Kā ziņots, dažu dienu laikā vairāk nekā 5000 cilvēku vietnē «rimi.olucena.lv» aicinājuši mazumtirdzniecības uzņēmumu «Rimi» atteikties no sprostos dētu olu tirdzniecības un izmantošanas, aģentūru LETA informēja biedrība «Dzīvnieku brīvība».

1.augustā dzīvnieku aizstāvības organizācija «Tušti narvai» publicēja video materiālus no dējējvistu fermām Lietuvā, kurās ražotās olas tiekot pārdotas arī Latvijā ar «Rimi» privāto preču zīmi. Video materiālos, kas esot iegūti šovasar vistu fermās Ausienišķu un Kaušēnu ciematos, ir redzamas dējējvistas ar apspalvojuma trūkumu, ievainojumiem un parazītiem, kā arī nāves gadījumi fermā.

Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārā dienests (PVD) nav nekonstatējis pārkāpumus uzņēmuma «Kaušēnu paukštynas» ražotnē, liecina Lietuvas PVD publicētais paziņojums.

Saskaņā ar Lietuvas PVD informāciju, dienests pārbaudījis piecas dējējvistu novietnes nevalstisko organizāciju norādītajos Elektrēnu un Pluņģes rajonos, vērtējot putnu turēšanas apstākļu atbilstību tiesību aktos paredzētajām dzīvnieku labturības prasībām un īpašajām prasībām attiecībā uz dējējvistu turēšanu.

Pluņģes rajonā Lietuvas PVD pārbaudījis četras mājputnu novietnes - divas sabiedrības «Vyturio paukštynai» fermas, kā arī sabiedrības «Kaušenu paukštynas» novietni un lauksaimnieka Valdemāra Sadaunīka fermu. Tajās nav konstatēti dējējvistu īpašo turēšanas noteikumu pārkāpumi. Atsevišķiem putniem konstatēta apspalvojuma samazināšanās, bet tā ir dabiska sezonāla parādība pirms jaunu spalvu ataugšanas un jauna dēšanas perioda, norāda Lietuvas PVD.

Aģentūra LETA jau vēstījusi, ka pērn rudenī pēc «Dzīvnieku brīvības» izteiktajiem pārmetumiem Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) veica ārkārtas pārbaudes uzņēmumā «Balticovo» un atzina, ka putnu blīvums visās uzņēmuma dējējvistu novietnēs Daugavpilī, Madonā un Iecavā atbilst noteiktajām labturības prasībām, izņemot gadījumus atsevišķās mītnēs, kur vistām nav nodrošināti pakaiši jeb speciāli paklājiņi, uz kuriem putnam ir iespēja kašņāties. Pārbaudēs arī konstatēts, ka «Balticovo» novietnēs putnu apspalvojums ir atbilstošs fizioloģijai. Intensīva apspalvojuma nomešana ir dabīgs process, kas pastiprinās, vistai novecojot, norāda PVD.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu