«Latvijas valsts mežu» peļņa pirmajā pusgadā samazinājusies līdz € 34,371 miljonam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas valsts mežu apsaimniekotāja «Latvijas valsts meži» apgrozījums šogad pirmajā pusgadā bija 135,252 miljoni eiro, kas ir par 6% vairāk nekā 2016.gada attiecīgajā periodā, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājusies par 7,3% un bija 34,371 miljons eiro, liecina kompānijas publiskotā informācija.

Vienlaikus «Latvijas valsts mežu» kopējie ieņēmumi 2017.gada pirmajā pusgadā bija 135,8 miljonu eiro apmērā, tostarp 91% gūts no koksnes sortimentu realizācijas - 68% gūti no zāģbaļķu un finierkluču realizācijas, 16% - no papīrmalkas realizācijas, bet 7% no kurināmās koksnes (malkas un šķeldas) realizācijas.

«Neskatoties uz mežizstrādei nelabvēlīgiem laika apstākļiem gada sākumā, otrajā ceturksnī izdevās kompensēt pirmā ceturkšņa sortimentu realizācijas apmēra neizpildi. Pirmajā pusgadā pārdoti 2,65 miljoni kubikmetru apaļkoksnes sortimentu, pārsniedzot iepriekšējā gada pirmo sešu mēnešu apmērus par 0,18 miljoniem kubikmetru,» atzīmēts finanšu pārskatā.

Tāpat «Latvijas valsts mežu» finanšu pārskatā minēts, ka uzņēmuma ieņēmumi no apaļkoksnes pārdošanas šogad pirmajā pusgadā par deviņiem miljoniem eiro pārsniedza iepriekšējā gada pirmā pusgada radītāju, ko ietekmēja gan par 0,18 miljoniem kubikmetru lielāks koksnes realizācijas apmērs, gan augstāka vidējā sortimentu realizācijas cena.

Savukārt «Latvijas valsts mežu» ieņēmumi no augošu koku pārdošanas šogad pirmajā pusgadā samazinājās par 2,9 miljoniem eiro salīdzinājumā ar 2016.gada pirmo pusgadu. Tostarp realizētais apmērs bija par 40% mazāks nekā pērn attiecīgajā periodā saistībā ar to, ka pamazām beidzas ilgtermiņa mežizstrādes līgumu termiņi, kurus «Latvijas valsts meži» pārņēma no Valsts meža dienesta 1999.gadā. Šogad pirmajos sešos mēnešos realizēti 0,17 miljoni kubikmetru augošu koku.

Šogad pirmajā pusgadā uzņēmums realizējis arī 46,8 miljonus meža koku stādu, kas ir par 5,3 miljoniem vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā. Tostarp ārējiem klientiem pārdots 24,1 miljons meža stādu jeb 51% no kopējā apmēra, tajā skaitā eksportēti 12,4 miljoni.

Meži 2017.gada pirmajā pusgadā atjaunoti 7900 hektāru platībā, savukārt jaunaudzes koptas 9700 hektāru platībā.

Uzņēmuma finanšu pārskatā arī atzīmēts, ka šogad pirmajos sešos mēnešos investīcijas veiktas 11,2 miljonu eiro apmērā, tajā skaitā 7,9 miljoni eiro ieguldīti meža infrastruktūrā - autoceļu būvniecībā, meža meliorācijas sistēmu atjaunošanā, tiltu būvniecībā un koksnes autoceļu izveidē. Pirmajā ceturksnī ekspluatācijā nodoti meža autoceļi ar kopējo garumu 19 kilometri.

Lai palielinātu «Latvijas valsts mežu» apsaimniekojamo mežu platību, šogad pirmajā pusgadā ieguldīti 1,5 miljoni eiro.

2016.gada pirmajā pusgadā «Latvijas valsts meži» strādāja ar 127,544 miljonu eiro apgrozījumu un guva 37,063 miljonu eiro peļņu.

«Latvijas valsts meži» izveidoti, lai apsaimniekotu valsts mežus - izsolītu ciršanas tiesības mežos, tos atjaunotu, nomātu medību platības utt. Kompānijas īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu