Latvijas Banka ievieš zibmaksājumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Bankas no šodienas Latvijā ievieš jaunu servisu - ātros maksājumus jeb zibmaksājumus, informēja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Nacionālā centrālā banka veido infrastruktūru zibmaksājumu nodrošināšanai starp Latvijas Bankas elektroniskās klīringa sistēmas (EKS sistēmas) dalībniekiem, tādējādi veicinot bezskaidrās naudas plašāku izmantošanu un inovatīvu maksājumu instrumentu attīstību Latvijā.

Zibmaksājumi tiks nodrošināti 24 stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā, 365 dienas gadā, izpildot klientu maksājumus dažu sekunžu laikā. Paredzams, ka

tas veicinās maksājumu pakalpojumu plašāku pieejamību Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmumiem

un Latvijas digitālo finanšu tehnoloģiju jeb «FinTech» nozares konkurētspēju, skaidroja Silakalns.

Ar maija beigās Latvijas Bankas apstiprinātajiem grozījumiem «Dalības kārtība Latvijas Bankas elektroniskajā klīringa sistēmā» tika papildināta pieteikšanas procedūra dalībai EKS sistēmā un tās atsevišķo servisu izmantošanai, aprakstīta zibmaksājumu servisa funkcionalitāte, kā arī paredzēta klientu kontu IBAN numuru un mobilā tālruņa numuru saišu reģistra (IBAN reģistrs), kas dos iespēju veikt zibmaksājumu, norādot tikai saņēmēja mobilā tālruņa numuru, izveide un uzturēšana.

Lai nodrošinātu zibmaksājumu veikšanu (sasniedzamību) visā SEPA telpā, paredzēta savienojuma izveide ar «ABE Clearing S.A.S. a capital variable» («EBA Clearing») izstrādāto ātro maksājumu risinājumu (RT1 sistēma). Tas ļaus veikt ātro maksājumu norēķinus gan ar tām Latvijas kredītiestādēm, kuras nav EKS sistēmas dalībnieces, bet zibmaksājumu servisu ieviesīs vēlāk, pievienojoties «EBA Clearing» sistēmai, gan ar citām Eiropas kredītiestādēm.

Plānots, ka

Eiropas mēroga ātro maksājumu risinājums darbību uzsāks 2017.gada 21.novembrī, un tam no darbības uzsākšanas brīža pievienosies Latvijas Banka,

nodrošinot EKS sistēmas dalībnieku klientiem iespēju veikt zibmaksājumus visā Eiropā.

Latvijas Banka organizē un uztur maksājumu sistēmu infrastruktūru Latvijā, tajā skaitā divas automatizētas maksājumu sistēmas, ar kuru palīdzību tiek nodrošināti starpbanku norēķini eiro. «TARGET2-Latvija» sistēma ir Eiropas Vienotās reālā laika bruto norēķinu sistēmas «TARGET2» komponentsistēma, savukārt EKS sistēma ir neto norēķinu sistēma, kas tiek izmantota klientu neliela apjoma starpbanku maksājumiem.

2016.gadā «TARGET2-Latvija» sistēmā tika apstrādāti 429 200 maksājumu 235,1 miljarda eiro apjomā, bet EKS sistēmā - 40,3 miljoni maksājumu 54 miljardu eiro apjomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu