Vai siltumu rīdziniekiem ražos arī uzņēmējs Martinsons?

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Šovasar notikušas izmaiņas uzņēmumā, kas ceļ jaudīgas šķeldas katlu mājas «Rīgas siltuma» klientiem. Uzņēmuma «Rīgas BioEnerģija» padomē tagad ir cilvēki, kuri saistīti ar būvniecības un ātro kredītu nozarē zināmo uzņēmēju Māri Martinsonu, šovakar ziņo LTV raidījums «de facto».

Divas šķeldas katlu mājas ceļ uzņēmums «Rīgas BioEnerģija». Tā dibinātāji ir «Rīgas siltums» kopā ar privātu uzņēmumu «Enerģijas risinājumi». Pēdējā īpašnieks ir «Rīgas siltuma» pastarpināts mazākuma akcionārs Guntars Kokorevičs. Viņš arī zināms kā atkritumu uzņēmuma «Clean R» īpašnieks.

Taču pēdējo mēnešu notikumi vedina domāt, ka Kokorevičs vai nu grib izstāties no projekta vai dalīties ar vēl kādu.

Uzņēmumā «Rīgas siltums» jūnija sākumā notika padomes sēde. Tajā steidzamības kārtā tika iekļauts jautājums par privātā partnera vēlmi pārdot savas daļas šķeldas projektā. «Rīgas siltumam» pienācās pirmpirkuma tiesības, taču padome nolēma tās neizmantot.

Pēc «Rīgas siltuma» atteikuma «Enerģijas risinājumi» savas daļas pārdeva uzņēmumam ar līdzīgu nosaukumu - «Bioenerģijas risinājumi». Cena – līdzvērtīga projektā ieguldītajam - nepilni četri miljoni eiro.

«Bioenerģijas risinājumi» īpašnieki nav publiski redzami, jo tā ir akciju sabiedrība.

«Par personālijām mēs neesam runājuši. Viņi mūs vienkārši painformējuši, ka viņiem ir grozījumi dalībnieku sastāvā no savas puses,» saka «Rīgas siltums» padomes priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR). Viņš atzīmē, ka «Rīgas siltums» nolēmis neizpirkt privātā partnera daļas projektā, lai būtu kāds, ar ko dalīt riskus.

Lēmums padomes sēdē gan nebija vienbalsīgs.

No valsts puses nominētais pārstāvis uzņēmumā lūdza lemšanu atlikt. Viņam stāstīja, ka darījums ir formāls, jo arī jaunajam partnerim īpašnieks pastarpināti esot Kokorevičs. Taču dokumentu nebija.

«Vajadzētu tomēr iepazīties tuvāk ar nākotnes partneri. Jautājums, vai īpašumtiesības, kas tika mutiski izteiktas, ir tās pašas un vai investori ir tie paši, kas sākotnēji ieguldījuši projektā,» saka Ekonomikas ministrijas deleģētais «Rīgas siltums» padomes loceklis Kaspars Lore.

Nākamajā mēnesī – jūlijā - jau notika izmaiņas «Rīgas siltuma» jaunā partnera struktūrā. Padomes priekšsēdētāja amatā palika Kokorevičs, padomē vietu saglabāja arī Harijs Krongorns. Krongorns zināms kā ekspremjera Andra Šķēles finansists, viņu tiesā digitālās televīzijas krimināllietā.

Taču padomē iecēla divus jaunus locekļus – Andreju Visocki un Velgu Stūri, viņa kļuva par priekšsēdētāja vietnieci. Abi ieņem amatus vairākos uzņēmumos, kas pieder vai agrāk piederējuši Mārim Martinsonam. Pēdējos gados par daudzu Martinsona uzņēmumu īpašniekiem kļuvuši viņa bērni.

Būvfirmu «Moduls-Rīga» viņš atstāja, kad tā nonāca Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas redzeslokā apjomīgā lietā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un naudas atmazgāšanu. Šovasar izmeklētāji lūdza sākt kriminālvajāšanu pret 13 personām. Prokuratūru sāka pret deviņām, bet daļu lietas nodeva atpakaļ. Tiesībsargājošās iestādes iesaistīto vārdus un detaļas nemin.

Martinsona ātro kredītu biznesā vairākkārt naudu investējis Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR). Ameriks pašlaik ir Rīgas pašvaldības kapitāldaļu turētāja pilnvarotais «Rīgas siltumā».

Kokorevičs «de facto» apgalvo, ka Martinsons nav «Bioenerģijas risinājumu» īpašnieks.

«Mēs ar Martinsonu bijām plānojuši vairākus kopīgus enerģētikas projektus, bet līdz šim nekas kopīgi nav realizēts un akcionāru struktūra ir palikusi sākotnējā,» rakstiski atbild Kokorevičs.

Ierastā lietu kārtība gan ir tāda, ka padomes sastāvs vairāk vai mazāk atspoguļo īpašnieku sastāvu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu