«Zemnieku saeima»: Gaļas liellopu nozare pēdējos gados ir strauji attīstījusies

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Gaļas liellopu nozare pēdējos gados ir strauji attīstījusies, bet tās turpmāku attīstību neveicinās Brīvprātīgi saistītā atbalsta (BSA) likmes samazināšana par gaļas liellopiem, pauda biedrībā «Zemnieku saeima».

Biedrībā uzsvēra, ka gaļas liellopu nozares straujo attīstību pēdējo gadu laikā veicinājusi no 2014.-2016.gadam ilgusī krīze piensaimniecībā, kamdēļ daudzi piena lopkopji tika aicināti pārorientēties uz gaļas liellopu audzēšanu, ko arī darīja. Tāpat nozares attīstību sekmējis arī liels skaits jauno lauksaimnieku, kuri ar projektu palīdzību ir iegādājušies dzīvniekus, tehniku un nepieciešamo aprīkojumu.

Vienlaikus «Zemnieku saeimā» norādīja, ka šobrīd gaļas liellopu nozarē ir jūtama aktivitātes samazināšanās, kas saistīta ar neziņu par iespējamo BSA samazināšanu gaļas liellopiem. «Paredzētā atbalsta samazināšana par 30% šogad, un iespējamā iesaldēšana turpmākajos gados, neveicinās nozares attīstību,» uzsvēra biedrībā.

Papildinot situācijas gaļas liellopu nozarē raksturojumu, biedrībā pastāstīja, ka 6-8 mēnešu vecu buļļu iepirkuma cenas eksportam patlaban ir stabilas, bet jūtami mazinās pieprasījums un interese par vaislas telēm.

LETA šogad jūlijā jau ziņoja, ka «Zemnieku saeima» ir aicinājusi Zemkopības ministriju izvērtēt organizācijas izstrādātos priekšlikumus gaļas liellopu nozares atbalstam un saglabāt BSA esošajā līmenī.

Biedrībā norādīja, ka gaļas liellopu nozare tikai pašlaik Latvijā sāk attīstīties un atbalsts ir ļoti nozīmīgs pozitīvu rezultātu sasniegšanai un stabilas ilgtspējīgas sistēmas izveidošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu