Lietavu dēļ no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem lūdz € 41 071 eiro meliorācijas sistēmām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Zemkopības ministrija (ZM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem aicina piešķirt 41 071 eiro intensīvu nokrišņu izraisītu valsts meliorācijas sistēmu un hidrotehnisko būvju avāriju seku novēršanai, liecina valsts sekretāru sanāksmei pieteiktais rīkojuma projekts.

ZM skaidro, ka, pamatojoties uz Meliorācijas likumu, valsts SIA «Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi» (ZMNĪ) kopš 2008.gada 1.janvāra nodrošina deleģētās valsts funkcijas - meliorācijas kadastra, valsts meliorācijas sistēmu un valsts nozīmes meliorācijas sistēmu, tai skaitā 32 polderu sūkņu staciju, 413,7 kilometrus (km) garu polderu aizsargdambju un valsts nozīmes ūdensnoteku 13 190 km garumā, ekspluatāciju un uzturēšanu.

Tāpat no 2009.gadā ZMNĪ nodrošina Rīgas HES ūdenskrātuves inženieraizsardzības būvju, astoņu sūkņu staciju, 8,4 km aizsargdambju un 10,8 km dziļās drenāžas, ekspluatācijas un uzturēšanas darbus.

ZM atzīmē, ka valsts meliorācijas sistēmu uzturēšanai piešķirtais finansējums nav pietiekams un 2017.gada pārmitrā vasara un lokālās lietusgāzes valsts nozīmes ūdensnotekās Bramberģes strauts, Dzirnavupe un Smukupīte ir izraisījušas avārijas situācijas. Krasta nogāzes iebrukumu, caurteku nostiprinājumu izskalojumu un gultņu pieskalojumu un defektu likvidācijas darbu tāmes kopējās izmaksas ir 41 071 eiro.

Tādējādi, lai nodrošinātu saimniecisko darbību lauksaimniecības zemē un varētu turpināt pilnvērtīgu valsts meliorācijas sistēmu ekspluatāciju un uzturēšanu, kā arī tāpēc, lai novērstu intensīvu nokrišņu izraisīto hidrotehnisko būvju avāriju sekas, šogad trešajā ceturksnī papildus jāpiešķir attiecīgā summa. Problēma prasot risinājumu steidzamības kārtā.

ZM sagatavotais rīkojuma projekts vēl būs jāskata valdībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu