Latvijas garākās mājas siltināšanas izmaksas lēš € 4 miljonu apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Google Maps

Latvijas garākās mājas, kas tautā tā tiek dēvēta par Ziepniekkalna «Lielo Ķīnas mūri», kopējās kompleksās renovācijas izmaksas ir aptuveni četri miljoni eiro, aprēķinājis pašvaldības SIA «Rīgas namu pārvaldnieks».

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas domē, 50% no ēkas šīm izmaksām segtu Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes (DME) programma.

Ēka Ozolciema ielā 18 ar 396 dzīvokļiem ir garākā ēkā Latvijā. «Rīgas namu pārvaldnieka» sadarbībā ar Rīgas pašvaldības aģentūru «Rīgas Enerģētikas aģentūra» veiktais energoaudits liecina, ka pēc siltināšanas rēķinus par apkuri iespējams samazināt par 55%, kas naudas izteiksmē ir vairāk nekā 100 000 eiro gadā pie šā brīža siltumenerģijas cenām. Turklāt inženierkomunikāciju (ūdens apgādes un apkures sistēmu) nomaiņa rada ne tikai komfortablākus apstākļus, bet arī samazina karstā ūdens sagatavošanas un cirkulācijas maksu.

Lai uzsāktu mājas Ozolciema ielā 18 atjaunošanu un siltināšanu, ir nepieciešams, lai par to nobalsotu divas trešdaļas dzīvokļu īpašnieku. Jau tuvākajā laikā «Rīgas namu pārvaldnieks» nama iedzīvotājiem nosūtīs anketu, ar kuru varēs nobalsot par mājas renovāciju. Ja dzīvokļu īpašnieki būs nobalsojuši par siltināšanu, tiks izstrādāts renovācijas projekts, kuru saskaņos būvvaldē un iesniegs AS «Attīstības finanšu institūcija «Altum«» («Altum»), lai saņemtu finansējumu no DME programmas.

Kā ziņots, lai uzlabotu daudzdzīvokļu māju tehnisko stāvokli un energoefektivitāti, kopš 2016.gada septembra Latvijā darbojas DME paaugstināšanas valsts atbalsts programma, kuru izstrādāja Ekonomikas ministrija un ievieš «Altum». «Altum» sniedz daudzpusīgu atbalstu šajā programmā - piešķir grantus, aizdevumu garantijas, aizdevumus projekta realizācijai, kā arī bezmaksas konsultācijas pirms un projekta gaitā.

DME programma tiek īstenota ar Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumu. Programmai līdz 2022.gadam no Eiropas Reģionālās attīstības fonda būs pieejami 166 miljoni eiro, savukārt piesaistot banku finansējumu māju renovācijai pieejamais finansējums sasniedz pat 300 miljonus eiro. Ar programmas atbalstu visā Latvijā piecu gadu laikā plānots atjaunot vairāk kā 1000 daudzdzīvokļu mājas. Līdz pat 50% no izmaksām, kas tiks tērētas māju energoefektivitātes uzlabošanas darbiem, iedzīvotāju vietā tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem. Pārējās izmaksas iespējams saņemt kā bankas aizdevumu, turklāt dzīvokļu īpašniekiem nav jāieķīlā savi dzīvokļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu