Lietuvas Seims līdz gadumijai atjauno apkurei atvieglotu PVN likmi 9% apmērā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Lietuvas Seims otrdien pieņēmis grozījumu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā, no 1.oktobra līdz gadumijai nosakot centralizētajai siltumapgādei atvieglotu PVN likmi 9% apmērā.

Par šo grozījumu balsojuši 97 Seima deputāti, pret - divi, bet vēl seši parlamenta locekļi no balsošanas atturējušies.

Budžetam šāds atvieglojums izmaksās 11 miljonus eiro negūtu ieņēmumu. Tie iedzīvotāji, kuru izdevumi par apkuri pārsniedz 10% no ienākumiem, varēs pieprasīt kompensāciju.

Atvieglotā 9% PVN likme apkurei Lietuvā nav spēkā kopš jūnija, un šai laikā tai bija noteikta PVN standartlikme - 21%.

Paredzams, ka no gadumijas PVN likme apkurei tiks noteikta 15% apmērā un līdz 15% tiks paaugstināta arī pieminētā izdevumu robeža, no kuras var pieprasīt kompensācijas.

Seims noraidījis opozīcijā esošo «Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu» ierosinājumu apkurei noteikt pastāvīgu 9% likmi, ko ar saviem parakstiem atbalstījuši 40 deputāti.

Tomēr pēc balsojuma trīs «tēvzemiešu» deputāti - Ingrīda Šimonīte, Mīkols Majausks un Gabrieļus Landsberģis - paziņojuši, ka lūgs prezidenti Daļu Grībauskaiti izmantot veto tiesības, lai bloķētu šo grozījumu, jo uzskata, ka tikko pieņemtajam atvieglojumam jāpaliek spēkā neierobežotu laiku.

Jūlija sākumā valdošā Zemnieku un zaļo savienība vienojās ar opozīcijā esošajiem «tēvzemiešiem» par atvieglotās 9% likmes atjaunošanu apmaiņā pret atbalstu balsojumā par mežu reformu.

Ja 9% atvieglojums tiktu atstāts spēkā arī nākamgad, budžets negūtu vēl 47 miljonus eiro, bet gadījumā, ja apkurei no gadumijas tiktu noteikta atvieglota PVN likme 15% apmērā, - 24 miljonus eiro.

Par atvieglojumu atjaunošanu iestājusies arī prezidente, kas šomēnes pirms Seima rudens sesijas sākuma uzsvēra, ka Lietuvas nākamā gada budžetā jāspēj apvienot gan sociālo jautājumu risināšana, gan rūpes par valsts drošību.

«Es gribētu atgādināt, ka joprojām uzskatu - atvieglojumi apkures maksai ir jāatjauno. (..) Tā tomēr ir cenu celšanās, kam īsti nav nedz politiskas, nedz ekonomiskas jēgas,» viņa uzsvērusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu