Ražotājcenas Latvijas rūpniecībā augustā - par 3,3% augstākas nekā pirms gada

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Latvijas rūpniecībā ražotājcenas šogad augustā, salīdzinot ar 2016.gada augustu, ir pieaugušas par 3,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp vietējā tirgū realizētajai produkcijai, kā arī eksportētajai produkcijai ražotāju cenas minētajā laika periodā ir augušas par 3,3%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenu līmenis audzis par 3,8%, bet eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - par 2,9%.

Būtiskākā ietekme ražotājcenu pieaugumam gada laikā bija cenu pieaugumam pārtikas produktu ražošanā, koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles, kā arī atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā; materiālu pārstrādē. Savukārt lielākā pazeminošā ietekme bija elektroenerģijas ražošanā un sadalē.

Vienlaikus 2017.gada augustā salīdzinājumā ar jūliju ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājies par 0,1%. Gan vietējā tirgū realizētajai produkcijai, gan arī eksportētajai produkcijai cenu līmenis arī audzis par 0,1%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenu līmenis mēneša laikā samazinājies par 0,2%, savukārt eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - palielinājies par 0,4%.

Ražotāju cenu pārmaiņas mēneša laikā visvairāk ietekmēja cenu pieaugums gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas, kā arī iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā, bet pazeminošā ietekme bija koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles, kā arī pārtikas produktu ražošanā.

Šogad informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedz vairāk nekā 610 uzņēmumu, kuri indeksa aprēķiniem katru mēnesi Centrālajai statistikas pārvaldei paziņo apmēram 2600 cenu, no tām 1400 par vietējā tirgū un 1200 par eksporta tirgos realizēto produkciju un rūpnieciskajiem pakalpojumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu