Apes novadā applūst ceļi; tehnikai grūtības piekļūt pie laukiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Apes novada teritorijā ir applūduši lauksaimniecības kultūru sējumi, stādījumi, aramzemes un papuves vairāku tūkstošu hektāru platībā. No krastiem izgājusi Melnupe, bet grāvjos esošais ūdens plūst uz ceļu braucamās daļas, apgrūtinot piekļūšanu laukiem un mājām.

Novadā ir lauki, pie kuriem lauksaimniekiem ar savu tehniku nav iespējams piekļūt, jo ceļa segums lauku teritorijās ir ļoti mīksts un slapjš, tādējādi traktori grimst jau pirms nonākšanas tīrumā.

Jau 18.septembrī Apes novada dome ārkārtas sēdē nolema lūgt valdību izsludināt ārkārtas situāciju.

Domē iepriekš skaidroja, ka augustā un septembra sākumā gandrīz nepārtraukto lietavu rezultātā lauksaimniecībā apstrādājamās zemes atrodas ārkārtas situācijā. Lietavas radījušas būtiskus zaudējumus vietējiem zemniekiem. Līdz 18.septembrim bija aptaujāti 22 zemnieki no lielākajām saimniecībām.

Apes novadā grāvjos ūdens ievērojami pacēlies un netiek novadīts. Grāvjos esošais ūdens plūst uz ceļu braucamās daļas. Appludinātajos zālājos vietām ūdens līmenis sasniedz 0,5 metrus.

Portāls TVNET jau vēstīja, ka plūdu nodarīto zaudējumu kompensēšanai pašvaldībām, tai skaitā infrastruktūras atjaunošanai, varētu prasīt ap 4,7 miljonus eiro, iepriekš pauda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Satiksmes ministrijai, Zemkopības ministrijai un VARAM sākotnēji tika uzdots līdz 15.septembrim sagatavot un iesniegt Ministru kabinetam pieprasījumus par finanšu līdzekļu piešķiršanu, lai segtu infrastruktūras atjaunošanu plūdu skartajās teritorijās. Taču ministrijā skaidro, ka 29.augusta valdības sēdē tika pieņemts lēmums, ka VARAM sadarbībā ar Finanšu ministriju šie aprēķini jāiesniedz līdz 29.septembrim.

VARAM kompetencē ir jautājumi par zaudējumu kompensēšanu pašvaldību infrastruktūras objektos un finansējuma piešķiršanu plūdos cietušo mājokļu atjaunošanai. Savukārt jautājumi par lauksaimniekiem nodarītajiem zaudējumiem ir Zemkopības ministrijas pārziņā.

VARAM lēš, ka pagaidām nodarīto zaudējumu apmērs viņu pārziņā esošajās jomās varētu būt 4,7 miljoni, taču summa vēl tiek precizēta.

Lai savlaicīgi aprēķinātu vajadzīgā finansējuma apmērus, informāciju par pašvaldību infrastruktūras objektiem nodarītajiem zaudējumiem ministrija pašvaldībām lūgusi sagatavot līdz 20.septembrim, savukārt aprēķinus par privāto mājokļu atjaunošanu un pašvaldību sniegto atbalstu iedzīvotājiem - līdz 2.oktobrim.

Atbalstu privāto mājokļu atjaunošanai piešķir pašvaldības. Valdība apņēmusies segt 50% no pabalstiem, ko pašvaldības ir izmaksājušas iedzīvotājiem. Ministrijai rīkojuma projekts par nepieciešamo naudas summu jāsagatavo līdz 20.oktobrim.

Līdz 2. oktobrim Lauku atbalsta dienests (LAD) turpinās pieņemt pieteikumus kompensācijām un applūdušo teritoriju apskati 29 novados Latgalē, Vidzemē un Sēlijā, kuros izsludināta ārkārtējā situācija plūdu seku novēršanai. Saskaņā ar LAD pašreizējiem datiem Latgalē, Vidzemē un Sēlijā ir applūduši ap 20 000 hektāru sējumu. Ņemot vērā kārtējās postošās lietavas šīs nedēļas sākumā, šo pieteikumu skaits varētu pieaugt. Šodien nolemts, ka par izpostītajām platībām, kurās iesēti griķi un kukurūza, LAD pieteikums pieņems līdz 15. oktobrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu