Raidījums: «Tokyo City» aplokšņu algas izmaksā pat VID reida laikā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Pat Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārbaude, kas notika restorāna «Tokyo City», neapturēja aplokšņu algu izmaksu – kamēr augšstāvā strādāja inspektori, viņiem zem deguna pagrabā atkal pieveda skaidru naudu un dalīja aploksnes, pirmdienas vakarā vēstīja LTV raidījums «Aizliegtais paņēmiens».

Aplokšņu algas maksāšana ir Krimināllikuma pārkāpums, un darba devējam par to draud pat reāls cietumsods, un par to nevar arī neziņot, tāpēc LTV raidījumā «Aizliegtais paņēmiens» žurnāliste, kura eksperimenta laikā vairākus mēnešus strādāja «Tokyo City» restorānā par trauku mazgātāju, informēja Valsts ieņēmumu dienestu (VID).

Viņa ar VID vienojās, ka nākamajā reizē, kad maksās aploksnes, būs klāt arī dienesta pārstāvji un centīsies pieķert uzņēmumu ar visu skaidro naudu. Taču pirms VID pārbaudes restorānā bija manāma dīvaina darbinieku rosība un pēc brīža atskanējis trauksmes signāls, kā arī aicinājums visiem pamest telpas.

Kad aplokšņu algu «pārvaldnieces», direktores Daces Gaspažiņas-Koreckas kabinets tiek «ieņemts», atrasta arī skaidra nauda - aptuveni 8000 eiro, ko sauc par inkasācijas naudu, noliedzot, ka tās būtu aplokšņu algas. Tikmēr kāds no administrācijas apskraidīja darbiniekus un atgādināja, lai viņi VID stāsta, ka strādā astoņas stundas un nekādas aploksnes nesaņem.

VID reidi, izrādījās, paralēli notika vairākās «Tokyo City» filiālēs un viņu galvenajā birojā Merķeļa ielā. VID darbinieki, ieradušies ap sešiem vakarā, strādāja līdz pat nākamās dienas septiņiem no rīta, un sarunas ar darbiniekiem turpinājās arī nākamajā dienā. Neraugoties uz to, ka vienā stāvā darbojas VID darbinieki, lejā pagrabstāvā noticis jauns naudas pievedums un aplokšņu algas izmaksa veikta pilnīgā mierā, ziņo raidījums.

TVNET jau vēstīja, ka saistībā ar aizdomām par aplokšņu algu maksāšanu un izvairīšanos no nodokļiem sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā «Tokyo City» VID Finanšu policija sākusi kriminālprocesu.

Raidījuma žurnāliste aptuveni piecus mēnešus uzņēmumā strādāja par trauku mazgātāju, par savu darbu daļu no algas saņemot aploksnē. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), komentējot žurnālistu atklātos faktus, raidījumam norādīja, ka šajā gadījumā drīzāk ir runa par uzņēmuma bezkaunību, jo nodokļu lielums sabiedriskās ēdināšanas nozarē esot optimāls, un citi uzņēmēji varot atļauties strādāt godīgi.

Kopš šī gada sākuma aplokšņu algas maksāšana saskaņā ar likumu ir krimināli sodāma darbība. Lai arī bijušas diskusijas, ka atbildība būtu jāpiemēro arī aplokšņu algas saņēmējam, šobrīd šāda norma nav.

Pirms aptuveni diviem gadiem par izvairīšanos no nodokļu nomaksas tika pieķerts liels šīs jomas uzņēmums «Ganbei», kura amatpersonas rezultātā saņēma nosacītus sodus, un uzņēmums samaksāja aptuveni vienu miljonu eiro valsts budžetā, atgādina «Aizliegtais paņēmiens». Toreiz gan «aplokšņu algu» fakts netika pierādīts, apsūdzības izrietēja no manipulācijām ar kases aparātiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu