«Limbažu siers»: Piena iepirkuma cena līdz šā gada beigām var nedaudz sarukt, bet būtiski nemainīsies

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Piena iepirkuma cena līdz šā gada beigām var nedaudz sarukt, bet būtiskas izmaiņas nav gaidāmas, prognozēja «Limbažu siers» valdes priekšsēdētājs Ēvalds Putniņš.

Viņš sacīja, ka, tuvojoties Ziemassvētkiem, piena iepirkuma cena Latvijā var nedaudz sarukt, bet līdz gada beigām tā būtiski nemainīsies. Pēc tam piena iepirkuma cena var kristies lielākā mērā. Eiropā pagājušajā nedēļā sākās piena iepirkuma cenas lejupslīde un šāda tendence pēc diviem mēnešiem, visticamāk, sasniegs Latviju.

Putniņš sacīja, ka piena iepirkuma cena šogad ir salīdzinoši augsta salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem. Krējuma un sviesta cena vairāku faktoru dēļ ir neadekvāti augsta, savukārt piena pulvera cena ir kritusies zem iepriekšējo gadu cenu līmeņa. Tāpēc šobrīd Latvijā pienu ir izdevīgāk pārstrādāt vājpienā un piena taukos, ko pārdot intervencē nevis ražot gatavus piena produktus. «Vecās Eiropas valstis ar intervenci ir panākušas šādu situāciju,» sacīja Putniņš.

Viņš piebilda, ka «Limbažu siers» savus saražotos cietos sierus pamatā realizē vecajās Eiropas dalībvalstīs, savukārt Latvijā uzņēmuma apgrozījums ir salīdzinoši mazs. «Mēs konkurējam cietā siera tirgū, un Latvijā tas nav populārs produkts. Latvijā lielākais patēriņš ir puscietajiem - Krievijas, Holandes tipa sieriem, kurus cenšas ražot gandrīz visi uzņēmumi, jo to cilvēki pērk,» sacīja Putniņš. Pēc viņa teiktā, «Limbažu siera» kā cietā siera ražotāja galvenie konkurenti ir lietuviešu zīmola «Džiugas» siers, kā arī Somijas lielākā piena pārstrādes uzņēmuma «Valio» produkcija un Itālijā ražotie sieri.

Putniņš piebilda, ka šis gads nozarei ir smagāks nekā iepriekšējais, jo siera ražotājam ir jāpārmaksā par pienu, bet gala produktu viņš ir spiests pārdot par zemāku cenu nekā tas maksā, pretējā gadījumā Latvijas patērētājs pirktspējas dēļ to neiegādāsies. «Ja piena iepirkuma cena pēkšņi strauji aug, piemēram, par 20%, siera cena adekvāti pieaugs tikai pēc diviem mēnešiem. Turpretī, ja piena iepirkuma cena samazinās par 20%, nedēļas vai divu laikā kritīsies arī siera cena. Ir risks, ka brīdī, kad piena iepirkuma cena kāpj, tu stipri lēti atdod veikaliem savu iepriekš saražoto produkciju, jo esi ar tirdzniecības tīkliem noslēdzis līgumus un ir jānodrošina līgumsaistības. Turpretī, ja piena iepirkuma cena krītas, esi piegādājis produktu par augstāku cenu, un ir strauji jāsamazina cena, citādāk to neizdosies realizēt,» sacīja Putniņš.

Jau ziņots, ka «Limbažu siers» pagājušajā gadā strādāja ar 5,204 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 36,7% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi bija 917 129 eiro, pretēji peļņai gadu iepriekš, liecina informācija «Firmas.lv».

«Limbažu siera» pamatkapitāls ir 3 370 796 eiro. Informācija «Firmas.lv» liecina, ka «Limbažu siers» īpašnieks ir «LKTAB», taču tā kā «Limbažu siers» ir akciju sabiedrība un tam nav Uzņēmumu reģistram jāsniedz ziņas par īpašniekiem, šī informācija var neatbilst patiesībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu