Ārvalstu tirgos ir pieprasījums pēc Latvijas zivīm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Zivis zivju pārstrādes uzņēmumā (Ilustratīvs foto)
Zivis zivju pārstrādes uzņēmumā (Ilustratīvs foto) Foto: Evija Trifanova / LETA

Ārvalstu tirgos ir pieprasījums pēc Latvijas zivīm, aģentūrai LETA sacīja Nacionālās zvejniecības ražotāju organizācijas valdes priekšsēdētājs Inārijs Voits.

«Pēc mūsu zivīm ārvalstīs ir pieprasījums. Pagājušajā gadā Latvijas zvejnieki eksportēja 114 000 tonnu zivju uz 45 valstīm. Tā nav viena, divas vai trīs valstis, uz kurām eksportējam, tās ir 45 valstis, uz kurām tiek eksportētas Latvijas zivis,» uzsvēra Voits. Pēc viņa teiktā, produkcija tiek realizēta galvenokārt Eiropas valstīs, un kvalitātes ziņā Latvijas zvejnieku produkcija šajā reģionā ir konkurētspējīga.

Latvijas zvejnieki arvien vairāk iegulda investīcijas pārstrādē, pēc iespējas zivis dziļāk apstrādājot zivis un tādējādi radot produkcijai pievienoto vērtību, jo ierobežotās zvejas kvotas liedz kāpināt realizācijas apmērus eksporta tirgos. «Mēs šogad pilnībā apgūsim nozvejas kvotas. Cik mums ir ļauts, tik mēs zvejojam, bet kvotu dēļ nevaram zvejot tik, cik gribam. Tāpēc katra zvejas firma mēģina dabūt maksimālo labumu no nozvejotajā zivīm, veicot pirmapstrādi, zivis sālot, saldējot un citādi apstrādājot,» teica Voits.

Nacionālā zvejniecības ražotāju organizācija šā gada beigās nodos ekspluatācijā saldētavu ar sešām atsevišķām kamerām, kurā varēs uzglabāt 4500 tonnu zivju. Saldētava ir gandrīz gatava, vēl jāveic tajā jāveic tikai iekšējā apdare. Savukārt nākamvasar biedrība cer nodot ekspluatācijā zivju proteīna un eļļas rūpnīcu. Investīciju projekti tiek īstenoti, lai Latvijas zvejnieki varētu paši pārstrādāt savu izejvielu, iegūstot produktus ar pievienoto vērtību, skaidroja Voits.

Biedrības vadītājs teica, ka šogad zvejnieku eksporta valstu skaits, visticamāk, nepalielināsies salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, taču atzina, ka zvejnieku turpina apzināt potenciālos sadarbības partnerus dažādās valstīs. «Zvejnieki šogad ar savu stendu bija izstādēs Briselē un Ķīnā, bet oktobra sākumā devāmies uz zivsaimniecības izstādi Spānijas pilsētā Vigo. Zvejnieki brauc uz dažādām izstādēm un meklē sadarbības partnerus. Ja kur eksports samazinās, mēs meklējam vietā citu valsti, lai noturētu esošo līmeni,» teica Voits.

Nacionālās zvejniecības ražotāju organizācija ir dibināta 2004.gadā un tās mērķi ir zivju tirdzniecības apstākļu uzlabošana organizācijas biedriem, kā arī cenu stabilizācija, piedāvājuma koncentrācijas palielināšana, nozvejas plānu un programmu izstrāde. Tāpat Nacionālās zvejniecības ražotāju organizācija palīdz biedriem iekārtu modernizācijā un darbības veikšanā, kā arī kontrolē organizācijas biedru veicamo zvejniecību, regulē organizācijas biedru nozvejas kvotas un īsteno citus zvejniekiem svarīgus pasākumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu