Bioloģiskie lauksaimnieki šogad prognozē apgrozījuma kritumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Bioloģiskajiem lauksaimniekiem šogad apgrozījums gaidāms mazāks nekā pērn, aģentūrai LETA prognozēja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis.

Viņš atzīmēja, ka šogad lauksaimniekiem situācija dažādos Latvijas reģionos un arī lokāli ir atšķirīga, tostarp ļoti lielu ietekmi uz visiem lauksaimniekiem, tajā skaitā arī bioloģiskajiem atstāja vēsie un lietainie laika apstākļi. «Apgrozījums noteikti būs mazāks nekā iepriekšējos gados, bet ceram, ka nākotnē tas atkal atgūs ierasto augošo tendenci. Šogad noteikti būs kritums, jo ir lieli ražas zudumi, raža ir nenovākta un ir grūtības sagatavot kvalitatīvu lopbarību,» teica Norkārklis.

Tāpat viņš atzina, ka pagaidām ir pāragri prognozēt, cik lielas bioloģiskajā lauksaimniecībā šogad būs ievāktās ražas dažādām kultūrām - nākamgad martā vai aprīlī būs zināms, cik daudz saražots, jo 2018.gada februāra beigās lauksaimnieki iesniegs atskaites par iepriekšējā gadā saražoto.

Vienlaikus Norkārklis minēja, ka bioloģisko graudu audzētājiem šogad ražas noteikti būs mazākas salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, gaļas liellopu audzēšanā gads varētu būt līdzvērtīgs iepriekšējam, piena lopkopībā gads būs atkarīgs no lopbarības kvalitātes un daudzuma, bet bioloģisko dārzeņu audzētājiem šis gads būs sliktāks nekā iepriekšējais.

Tajā pašā laikā asociācijas vadītājs arī norādīja, ka daudzi lauksaimnieki vēl cer uz siltākām dienām, lai varētu novākt atsevišķas kultūras, piemēram, griķus. Aktīvi turpinās arī gaļas liellopu tirdzniecība.

«Bioloģiskās lauksaimniecības pamatprincips ir strādāt saskaņā ar dabas ciklu. Protams, ir grūti, neviens neprognozē šādas lietavas, tik izteikti sliktus laika apstākļus, bet bioloģiskā lauksaimniecība ar to rēķinās. Tajā pašā laikā bioloģiskie lauksaimnieki nav ieguldījuši milzīgas summas minerālmēslos, ķīmiskajās vielās,» teica asociācijas vadītājs.

Norkārklis atzina, ka dabas apstākļu radīto risku dēļ investīcijām lauksaimniecībā ir jābūt pārdomātām. «Šis ir labs mācību gads zemnieku saimniecībām, lai tās savu attīstību plānotu, ņemot vērā, ka laika apstākļi ļoti būtiski var ietekmēt saimniecības attīstību. Ne vienmēr visu kompensēs valsts vai Eiropas Savienība, tāpēc ir vien jāpaļaujas uz pašu spēkiem un jāplāno, kā pēc šādām dabas krīzēm izdzīvot turpmākos gadus. Ir jābūt saviem resursiem un spēkam, lai attīstītos tālāk,» viņš sacīja.

Asociācijas vadītājs minēja, ka arī valstij būtu jādomā, kādas saimniecības attīstīt.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija ir dibināta 1995.gadā un ir profesionāla organizācija, kurā apvienojušies bioloģiskās lauksaimniecības produktu ražotāji, pārstrādātāji, tirgotāji un šīs kustības atbalstītāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu