ZM: Problēmas ar ziemāju sēšanu un lopbarības sagatavošanu ir arī Zemgalē un Kurzemē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Patlaban pēc ilgstošajām rudens lietavām problēmas ar ziemāju sēšanu, lopbarības gatavošanu un kūtsmēslu izkliedi tīrumos jau ir skārušas ne tikai Latgales, Vidzemes un Sēlijas, bet arī Zemgales un Kurzemes lauksaimniekus, pastāstīja Zemkopības ministrijā (ZM).

Kā uzsvēra zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), ilgstošā lietavas lielas problēmas radījušas ne tikai graudu audzētājiem, bet arī lopkopības saimniecībām.

«Ilgstošās lietavas augustā un septembrī ne tikai graudu audzētājiem, bet arī lielai daļai lopkopības saimniecību ir radījušas lielas problēmas, jo ir grūtības ziemai nodrošināties ar lopbarību. Ilgajās lietavās pļavās ir izmirkusi zeme, daudzviet lauksaimnieki nevarēja nopļaut sienu, kā arī novest siena ruļļus. Šobrīd ir problēmas ar lopbarības kukurūzas novākšanu un kūtsmēslu izvešanu, izkliedi un iearšanu tīrumos noteiktajos termiņos, jo augsne joprojām ir tik slapja, ka traktortehnika un piekabes tajā iegrimst un iestieg,» norādīja Dūklavs.

Lai pārrunātu aktuālo nozarē, ceturtdien, 19.oktobrī, Dūklavs darba vizītē apmeklēs Dobeles novadu, lai tiktos ar Dobeles novada lauksaimniekiem.

Tiekoties ar lauksaimniekiem, zemkopības ministrs informēs par Lauku attīstības programmas turpmākajām aktualitātēm un pasākumiem, kas vērsti uz lauksaimniecības un uzņēmējdarbības lauku apvidos attīstību. Vizītes laikā Dūklavs arī apmeklēs piena ražošanas zemnieku saimniecību «Kokles» Dobeles novada Bikstu pagastā.

Jau ziņots, ka ZM ir mobilizējusi pieejamo atbalstu lietavu izraisītajos plūdos cietušajiem lauksaimniekiem un apkopojusi datus par lauksaimnieku zaudējumiem. Nākamajā valdības sēdē ir plānots lemt par kompensācijām zemniekiem.

Ministrijai no valsts budžeta programmas «Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem» tiks piešķirti 729 410 eiro, lai tās padotībā esošais uzņēmums «Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi» varētu nodrošināt turpmāku pilnvērtīgu valsts meliorācijas sistēmu un valsts nozīmes meliorācijas sistēmu ekspluatāciju un uzturēšanu, kā arī novērstu intensīvu nokrišņu izraisīto hidrotehnisko un meliorācijas būvju avāriju sekas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu