«Norvik banka»: Trešdaļa iedzīvotāju lielāka pirkuma veikšanai gatavi aizņemties

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rebeka Žeire / LETA

Trešdaļa aptaujāto iedzīvotāju jeb 31% tuvākā pusgada laikā plāno veikt kādu lielāku pirkumu līdz 10 000 eiro apmērā un aptuveni trešdaļa jeb 30% tam nepieciešamos līdzekļus gatavi aizņemties, liecina «Norvik bankas» veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja.

Lai gan pamatā par pirkumiem iedzīvotāji iecerējuši norēķināties, izmantojot personīgos uzkrājumus (58%) un savus regulāros ikmēneša ienākumus (46%), tomēr trešdaļa (30%) apsver iespēju naudu pirkumam arī aizņemties.

Iedzīvotāji lielākoties vēlas labiekārtot savu apkārtējo vidi un plāno iegādāties lietas mājas vai dārza labiekārtošanai (39%). Interesanti, ka šī ir izteikta sieviešu prioritāte (48% sieviešu pretstatā 31% vīriešu). Vēl trešdaļa (31%) apsver jaunu elektronikas preču iegādi, savukārt nedaudz retāk - ceļojumu (28%), personīgās automašīnas (25%) un sadzīves tehnikas iegādi (24%).

Aptaujas dati liecina, ka iedzīvotāji, kuri plāno aizņemties, par atbilstošāko risinājumu uzskata patēriņa kredītu (10%) vai norēķināšanos ar kredītkarti (9%). Mazāk saistoša iedzīvotājiem šķiet finanšu līdzekļu aizņemšanās no tuviniekiem - tikai 7% aptaujāto būtu gatavi aizņemties no radiem vai draugiem. Visretāk iedzīvotāji apsvērtu iespēju vērsties pie nebanku kredītdēvējiem (2%).

Kopumā visbiežāk (42%) iespēju par lielāka pirkuma veikšanu apsver iedzīvotāji vecumā līdz 30 gadiem, kā arī tie, kuru ienākumi uzskatāmi par vidēji augstiem. Personīgos iekrājumus lielākam pirkumam visbiežāk izvēlētos tērēt 40 līdz 49 gadus veca sieviete, kamēr patēriņa kredītu izmantotu vīrietis vecumā no 30 līdz 39 gadiem.

«Pieaugot iedzīvotāju ienākumiem, kā arī finanšu izglītības līmenim, redzam, ka cilvēki aizņemas vairāk un atbilstošāk savām iespējām. Arī «Norvik bankas» klientu vidū redzam intereses pieaugumu par finanšu līdzekļu aizņēmumiem. Kopumā aizņemšanās atbilstoši individuālām iespējām ir atbilstošs risinājums situācijās, kad steidzami vajadzīgi lielāka apmēra finanšu līdzekļi, un tam tērēt visus uzkrājumus nav racionāli. Tādos gadījumos cilvēks var saplānot naudas atmaksas termiņu, kas neradīs tik lielu spiedienu uz ģimenes budžetu,» sacīja «Norvik bankas» privātpersonu apkalpošanas pārvaldes vadītāja Anna Vjaksa.

«Norvik bankas» iedzīvotāju aptauja veikta 2017.gada septembrī sadarbībā ar «Snapshots», aptaujājot 700 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem Rīgā, citās Latvijas pilsētās un lauku rajonos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu