Uzkrājošās apdrošināšanas līguma periods IIN atmaksai pagarināts no pieciem uz 10 gadiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nodokļu reforma paredz, ka no 2018.gada 1.janvāra minimālais uzkrājošās apdrošināšanas līguma periods iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atmaksas saņemšanai tiek pagarināts no pieciem uz 10 gadiem, informēja Latvijas Apdrošinātāju asociācija.

Tas nozīmē, ka nodokļu atvieglojumus varēs iegūt tad, ja uzkrātie līdzekļi tiks izņemti ne ātrāk kā pēc 10 gadiem no līguma noslēgšanas brīža. Mainīsies arī IIN likme, samazinoties uz 20%.

«Būtiski, ka šobrīd spēkā esošajiem un līdz gada beigām noslēgtajiem līgumiem 2018.gadā tiks piemērots 2017.gada regulējums ar IIN atmaksu 23% apmērā no veiktajām iemaksām,» uzsver Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins.

No nākamā gada 1.janvāra mainīsies arī uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas iemaksu apmēra ierobežojums IIN atvieglojumu piemērošanai. Iemaksas nevarēs būt lielākas par 10% no gada bruto algas, nepārsniedzot 4000 eiro uzkrājošajā apdrošināšanā un pensiju fondos kopā.

«Šobrīd spēkā ir 10% limits no gada bruto algas bez faktiskā iemaksu apjoma ierobežojuma. Tas ļāvis izmantot lielus līdzekļus, atgūstot 23% no iemaksātās summas, ko paredz IIN atvieglojumi. Jaunais ierobežojums lielāko daļu klientu neietekmēs, jo vairāk par 4000 eiro gadā uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā iegulda aptuveni 1% no visiem šī apdrošināšanas veida klientiem,» prognozē Abāšins.

Latvijas Apdrošinātāju asociācija ir biedrība, kas pārstāv apdrošināšanas nozares intereses nolūkā sekmēt tās attīstību un caurspīdīgu pārraudzību. Būtisks biedrības uzdevums ir informēt sabiedrību par nozares aktualitātēm, skaidrot notikumus un kliedēt mītus. Asociācijā ir 16 biedri, kas aptver 99% Latvijas tirgus. Kopš 2004.gada darbojas arī asociācijas ombuds jeb ārpustiesas atlīdzību strīdu izskatīšanas institūcija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu