Šobrīd labvēlīgs laiks investīcijām nekustamajos īpašumos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Šobrīd norises gan globālajā, gan Baltijas valstu ekonomikā liecina, ka ir labvēlīgs laiks investīcijām nekustamajos īpašumos, piektdien konferencē «Baltic Real Estate Leaders Forum» sacīja «Luminor Bank» galvenā ekonomiste Jekaterina Rojaka.

«Pēc 10 stagnācijas gadiem pasaules ekonomika kļūst stiprāka, situācija uzlabojas gan attīstītajās, gan attīstības valstīs. Latvija uz šī fona izskatās ļoti labi un daudzas Eiropas valstis varētu mūs par to apskaust,» teica Rojaka.

Tostarp ekonomiste norādīja, ka inflācija eirozonā joprojām ir zema, kas nekustamā īpašuma investoriem ir laba ziņa, jo aizdevumu procenti vēl daudzus gadus būs zemi. Tāpat ir samazinājusies kopējā globālā nedrošība, ko pierāda investoru satraukuma indekss Eiropā, kas šogad oktobrī sasniedza 10 gados zemāko līmeni. «Arī peļņa no nekustamajiem īpašumiem šobrīd ir augstāka, nekā no ieguldījumiem citos aktīvos, piemēram, Baltijas valstīs tā ir augstāka nekā citur Eiropā, tiesa, dažās valstīs jau sāk veidoties nekustamā īpašuma burbuļi,» pievilda «Luminor Bank» ekonomiste.

Rojaka arī atzīmēja, ka algu pieaugums Baltijas valstīs ir straujāks, nekā nekustamo īpašumu cenu pieaugums, tāpēc cilvēki ir sākuši investēt mājokļos. Igaunijā nekustamo īpašumu cenas jau gandrīz ir sasniegušas pirmskrīzes līmeni, bet Latvijā un Lietuvā līdz šim līmenim vēl tāls ceļš ejams.

«Ir arī potenciāls mājokļu tirgus attīstībai - statistika liecina, ka Latvijā un Lietuvā vairāk nekā 50% jauniešu līdz 34 gadu vecumam dzīvo kopā ar vecākiem, Igaunijā tie ir 40%. Tas nozīmē, ka pieprasījums pēc mājokļiem kādu laiku vēl augs,» minēja Rojaka.

Pēc viņas teiktā, turpmākā situācija būs atkarīga no valstu spējas piesaistīt investīcijas, jauniešu iesaistes darba tirgū un spējas pārorientēties uz jaunām prasībām īpašumu tirgū - mazāka izmēra mājokļiem, lielāku mobilitāti, īres tirgus attīstību.

Jau vēstīts, ka piektdien Rīgā notiek nekustamā īpašuma nozarei veltītais «Baltic Real Estate Leaders» jeb BREL forums, kas pulcē vadošos industrijas ekspertus, uzņēmējus un investorus ne vien no Latvijas, bet arī no ārvalstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu