ZM: EK jāaizstāv ES intereses starptautiskajā tirdzniecībā ar trešajām valstīm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Eiropas Komisijai (EK) jāaizstāv Eiropas Savienības (ES) ražotāju intereses sarunās ar trešajām valstīm par starptautisko tirdzniecību, ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē Briselē uzsvēra Zemkopības ministrijas (ZM) parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis.

Diskusijā Arnītis norādīja, ka Latvijai ir svarīgi, lai ES augstie pārtikas kvalitātes un nekaitīguma, kā arī vides un citi standarti tiktu attiecināti arī uz trešo valstu lauksaimniekiem un pārtikas ražotājiem, kuru produktiem tiek atvērts ES tirgus.

«Tāpēc decembrī plānotajās ES un Pasaules Tirdzniecības organizācijas sarunas ir svarīgi pēc iespējas aktīvāk aizstāvēt ES lauksaimnieku intereses,» atzīmēja Arnītis.

Apspriežot ES pārtikas standartus, ZM pārstāvis uzsvēra, Latvijai ir būtiski, lai ES dalībvalstīs tiktu novērsti un vairs nepastāvētu dubultie standarti viena zīmola pārtikas precēm, pārtikas produktiem dažādu valstu patērētājiem, kad vieni un tie paši pārtikas produkti tiek ražoti un tirgoti atšķirīgā kvalitātē.

Tāpat padomē spriests arī par EK ziņojumu Eiropas Parlamentam un ES Padomei par dalībvalstu izstrādātajiem rīcības plāniem pesticīdu ilgtspējīgai lietošanai un Augu aizsardzības direktīvas īstenošanas rezultātiem.

Arnītis padomē sacīja, ka turpmāk, nosakot augu aizsardzības līdzekļu lietošanu, ir svarīgi ņemt vērā ES dalībvalstu konkrētos agroklimatiskos un citus kaitēkļu un slimību izplatību ietekmējošos faktorus. Tāpēc nepieciešams dalībvalstīm saglabāt lielākas iespējas lokāli lemt par augu aizsardzības līdzekļu lietošanas veidiem, kas nodrošinātu labāku un vietējiem apstākļiem piemērotāku kultūraugu, apkārtējās vides un cilvēku veselības aizsardzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu