Rīgā sērijveida dzīvokļu cenu pieaugums piebremzējis. Pircēji pērk apdomīgi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Sērijveida dzīvokļu vidējās cenas oktobrī samazinājušas pieauguma tempu. Arī dzīvokļu piedāvājumu skaits samazinās jau sesto mēnesi pēc kārtas. Potenciālie pircēji izrāda lielu interesi, tomēr lēmumus pieņem nesteidzīgi un apdomīgi.

Sērijveida dzīvokļu cenu kāpums ir samazinājies no +1,5% aprīlī līdz +0,1% oktobrī. Kopš 2017. gada sākuma nekustamo īpašumu vidējās cenas ir pieaugušas par vairāk kā 6%. Tas ir rādītājs, kuru nekustamo īpašumu kompānijas prognozēja ieraudzīt tikai 2017. gada beigās.

«Piedāvājuma samazinājums arī nākotnē stimulēs cenu kāpumu, taču šobrīd domāt par «burbuli» būtu pāragri,

jo sērijveida dzīvokļu cenas ir par 52,7% zemākas nekā to vēsturiskais maksimums,» komentē kompānijas «Balsts» valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš.

Oktobrī dzīvokļu piedāvājums mikrorajonos, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, samazinājās par 2%. Piedāvājumu skaits turpina samazināties jau sesto mēnesi pēc kārtas.

Novērots, ka pašreiz vismazākais piedāvājumu skaits ir tur, kur ir viszemākās cenas – Bolderājā un Vecmīlgrāvī.

Tas liecina, ka dzīvokļu īpašnieki nesteidzas un nav spiesti pārdot savus īpašumus par tik zemām cenām, kādas ir attiecīgajos mikrorajonos, un ir gatavi gaidīt tālāku cenu kāpumu.

2017. gada oktobrī sērijveida dzīvokļu vidējās cenas rādītājs sasniedzis 766 EUR/m2.

Augstākās sērijveida dzīvokļu cenas ir Teikas rajonā – 895 EUR/m2,

viszemākās ir Bolderājā – 541 EUR/m2. Rīgas sērijveida dzīvokļu cenu kritums novērots tikai jaunajos projektos, savukārt minimāls pieaugums 0,12 – 0,25% robežās novērojams lielākajā daļā Rīgas mikrorajonu, centrā un jaunajos projektos. «Balsts» indekss pieaudzis par 1 punktu – 179 punkti.

Jauno projektu dzīvokļu segmentā, kas ir orientēti uz vietējo pircēju, aktivitāte saglabājas iepriekšējo mēnešu līmenī.

Esošās aktivitātes pamatā ir gan pievilcīgāki kļuvušie hipotekārās kreditēšanas nosacījumi, gan arī fakts, ka jauna dzīvokļa iegādes hipotekārā kredīta mēneša maksa ir mazāka par dzīvokļu īres maksu. Tomēr novērojams, ka cilvēki, pieņemot lēmumu par jauna mājokļa iegādi un līdzekļu investēšanu tajā, ir samērā piesardzīgi.

Joprojām izteikti aktīvs ir mājokļu īres tirgus.

Pieprasījums pēc dzīvokļiem Rīgas centrā joprojām pārsniedz piedāvājumu. Tas ļauj īres likmes noturēt pašreizējā līmenī un tās pat nedaudz paaugstināt. Mājokļus galvaspilsētas centrā piedāvā par 5-8 EUR/m2. Ja dzīvoklis atrodas vēsturiskajā centrā un tam ir kvalitatīva apdare, tad 10-13 EUR/m2.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu